На 18 октомври се проведе заседание на Управителния съвет на

...
На 18 октомври се проведе заседание на Управителния съвет на
Коментари Харесай

Решения на Управителния съвет на БПФЛ 

На 18 октомври се организира съвещание на Управителния съвет на Българската професионална футболна лига ръководено от президента Атанас Караиванов. В него присъединяване взеха членовете Михаил Статев, Ангел Петричев, Добрин Гьонов, Даниел Боримиров, Трифон Попов, Асен Караславов, Румен Панайотов, Деян Куздов и Йордан Йорданов.

Преди съвещанието, което се състоя в залата на БФС, участниците бяха поздравени от президента на БФС Борислав Михайлов, който пожела ползотворна работа и увери, че взаимотношенията сред футболният съюз и БПФЛ навлизат в нова епоха.

Бяха взети следните решения:

1. Разпределение на ресорите на членовете на УС на БПФЛ

С единогласие бе признато следното систематизиране – Михаил Статев (БФС – нормативна база и правни въпроси), Венцислав Стефанов (БФС – шампионати и турнири), Ангел Петричев (Големи работодатели и бизнес развитие), Добри Гьонов (Международна дейност), Даниел Боримиров(Държавни институции, връзка с привържениците), Трифон Попов (Държавни институции и връзка с привържениците),Асен Караславов (Първа лига, тимове в Южна България),Румен Панайотов (Общинска власт и Втора лига), Деян Куздов (Общинска власт, стратегии за развитие), Йордан Йорданов (Общинска власт, тимове в Северна България)

По време на полемиките се откроиха още две посоки, на които БФПЛ би трябвало да обърне внимание – Организационно развиване на футболните клубове(взаимопомощ сред клубовете) и Развитие на футбола като артикул.

2. Членовете на УС бяха осведомени с детайлности относно определянето на публична футболна топка за турнира Sesame Купа на България.

Осигурени са 400 топки, които ще бъдат раздадени на клубовете участващи в телевизионни мачове от Първи кръг. От осминафиналната фаза всички клубове, участници в тази фаза, ще получат топки, с които да могат да водят подготвителен развой преди мачовете.

3. На членовете на УС бе показано предложение за ново лого на БПФЛ от Михаела Стоичкова (Директор връзки и стратегически интернационалните взаимотношения). Тя срещна присъстващите с цялостната тактика за развиване на организацията обвързвано с проектите за онлайн и офлайн наличие, ребрандиране и известност на БПФЛ.

4. УС на БПФЛ бе осведомен с кандидатурата на лигата за участие в Европейските лиги. Очаква се на съвещанието на 17 ноември БПФЛ ще бъде признат като разрастваща се лига за период от 2 години, а след този интервал и като непрекъснат член.

5. Бе признато разпределението на средствата от УЕФА за солидарни заплащания за развиване на юношеския футбол на база европейското присъединяване на клубните тимове през сезон 2021/21. Средствата ще бъдат разпределени по схемата настояща в последните години – 60% от отпуснатите пари ще бъдат разпределени поравно сред клубовете в Първа лига, 30% от отпуснатите пари разпределени поравно сред клубовете от Втора лига и 10% от средствата разпределени поравно сред клубовете от Трета лига.

6. УС на БПФЛ взе решение да направи предложение до Изпълкома на БФС, по отношение на член 59 от Наредбата за шампионатите и шампионатите, да бъде призната смяна обвързвана с увеличение на броя на футболистите вписвани в протокола на футболните срещи. На база настоящата регулация в момента (допускане до 5 смени), бе препоръчано и единодушно да се даде възможност в протокола на футболните срещи да могат да бъдат вписали общо 20 футболисти (9 аварийни състезатели), вместо досегашните 18.

7. Управителният съвет разиска предлагането на ПФК Левски формалните мачове от турнира Sesame Купа на България да приключат до 30 ноември 2022. На членовете бяха показани резултатите от допитването до професионалните клубове, а точно:

11 клуба от efbetЛига (Хебър, Арда, Славия, ЦСКА, Черно море, Берое, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Локомотив София, Септември и Левски) и 7 клуба от Втора лига (участници в шампионата – Литекс, Миньор, Витоша, Спортист, Марица, Спартак Плевен и Дунав) подкрепят предлагането.

Два клуба от efbet Лига (ЦСКА 1948 и Ботев Враца) са срещу предлагането.

Отговор в поставения период не са изпратили 3 клуба от efbet Лига (Лудогорец, Спартак Варна и Пирин) и 2 клуба от Втора лига (ФК Крумовград и Струмска слава).

Членовете на УС бяха осведомени с опциите за директно телевизионно лъчение на мачовете от турнира Sesame Купа на България по време на Световното състезание в Катар. Също по този начин бяха препоръчани благоприятни условия за осъществяване на футболни срещи от турнирав уикенда 18-20 ноември (официални дати за мачовете на националните отбори) при единодушие и опция на клубовете.

Всички тимове са изразили воля до паузата в шампионата да се изиграят всички мачове, които са планувани по стратегия без отсрочване за 2023 година.

БПФЛ остави в ръцете на ПФК Левски и ПФК Лудогорец да стигнат до съгласие за дати, на които да бъдат планувани евентуални две срещи сред двата отбора – отсрочен мач от шампионата и евентуален осминафинал от шампионата за Sesame Купа на България.

До началото на идната седмица би трябвало да стане ясна окончателната стратегия до края на есенния дял на футболния шампионат. Тя ще бъде съобразена с желанието на клубовете и опциите за директно телевизионно лъчение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР