На 18 май в Сиан китайският председател Си Дзинпин имаше

...
На 18 май в Сиан китайският председател Си Дзинпин имаше
Коментари Харесай

Си Дзинпин се срещна с президентите на Туркменистан и Узбекистан

На 18 май в Сиан китайският ръководител Си Дзинпин имаше диалог с президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов, който е в страната за присъединяване в срещата на високо ниво сред Китай и страните от Централна Азия.

Си Дзинпин приветства присъединяване на Бердимухамедов в срещата, като съобщи: „ По време на Вашето посещаване в Китай през януари дружно обявихме издигането на нашите връзки до всеобхватно стратегическо партньорство, ориентирано към образуването на общественост на споделена орис и отваряйки нова страница в тяхното развиване “.

„ През миналите 31 години от установяването на дипломатически връзки сред Китай и Туркменистан двете страни постоянно са се придържали към правилата на взаимно почитание, взаимна полза и съдействие. Техният капацитет е голям, а вероятностите им – необятни. Китай е подготвен да работи дружно с Туркменистан, с цел да продължи развиването на връзките в интерес на двата народа “, акцентира Си Дзинпин.

Днес китайският ръководител Си Дзинпин се срещна в Сиан с президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, който взе участие в  срещата на високо ниво сред Китай и страните от Централна Азия.

„ През септември предходната година посетих Узбекистан и получих топъл и другарски банкет. Неотдавна Узбекистан организира референдум и одобри нова конституция, което изцяло потвърждава високото равнище на доверие и откровената поддръжка на народ към Вас, господин президент, за което Ви приветствам. Убеден съм, че под Ваше управление пътят към промени и отваряне страната ще става все по-широк и че построяването на „ Нов Узбекистан “ ще продължи да реализира все по-големи триумфи “, сподели Си Дзинпин.

През септември предходната година двете страни оповестиха, че ще работят за построяването на общественост на споделена орис сред Китай и Узбекистан, което даде нова вероятност на връзките им. Китай е подготвен да работи с Узбекистан за задълбочаване на съдействието във всички сфери, добави Си Дзинпин.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР