На 18 март 2020 г. министърът на здравеопазването разкрива временно

...
На 18 март 2020 г. министърът на здравеопазването разкрива временно
Коментари Харесай

Само с 1 медицински лаборант разполага РЗИ-Силистра за антигенни тестове

На 18 март 2020 година министърът на опазването на здравето разкрива краткотрайно звено за граничен здравен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт Силистра-Кълъраш, което е закрито на 11 ноември 2020 година, заради мощно редуцираната кадрова обезпеченост на РЗИ-Силистра и неспособност за обезпечаване на 24-часов граничен здравен надзор.

Това споделя министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от Движение за права и свободи Гюнер Ахмед по отношение на лимитирано право на напредване на български и задгранични жители през Граничен контролно-пропусквателен пункт Силистра-Кълъраш, заради липса на чиновник на РЗИ-Силистра.

Министърът акцентира, че здравните инспектори на РЗИ, които дават наряди на Граничен контролно-пропусквателен пункт извършват и други служебни задължения като осъществяване на епидемиологични изследвания на всички новорегистрирани случаи на COVID-19, своевременна изолираност на болните и карантина на контактните им лица, реализиране на здравен надзор в обектите с публично предопределение за съблюдаване на въведените противоепидемичните ограничения.

„ Само за м. януари 2022 година от РЗИ Силистра са издадени 5 565 наставления за слагане под карантина и изолираност. Дейността, обвързвана с реализиране на граничен здравен надзор на ГКПП-Силистра изисква спомагателен човешки запас. В област Силистра са налични два гранични пункта - на сухоземната граница с Република Румъния (ГКПП Силистра-Кълъраш) и ГКПП-Фериботен терминал Силистра-Кълъраш. За обезпечаването на 24 график с по 1 чиновник на 12-часова промяна, 7 дни в седмицата ще са нужни 12 чиновници, с които РЗИ-Силистра не разполага “, споделя проф. Сербезова.

Тя добавя, че на този стадий РЗИ Силистра не разполага с кадрови потенциал за обновяване активността по реализиране на граничен здравен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт Силистра-Кълъраш.

Заетите щатни бройки в РЗИ-Силистра все още са 43 длъжности. В инспекцията са налични единствено 6 здравни инспектора в двете дирекции „ Надзор на заразните заболявания “ и „ Обществено здраве “ и единствено 1 медицински лаборант, за осъществяване на проучвания с бързи антигенни проби, който обслужва кабинет в РЗИ-Силистра. Допълнително са наети още 4 лица на цивилен или на срочни контракти. Техническа помощ се реализира от чиновник на Регионално ръководство на образованието - Силистра и чиновник на Община Силистра.

„ В Министерство на здравеопазването не е постъпвала информация от способени институции за интензивността на пътникопотока през ГКПП- Силистра- Кълъраш и нуждата от обновяване на краткотрайното звено за граничен здравен надзор. Уверявам Ви, че един от целите на Министерство на здравеопазването е осъществяване на граничен здравен надзор за недопускане импорт и разпространяване на заразни заболявания, в т.ч и на новопоявяващи се, за отбрана и запазване живота и здравето на жителите “, добавя проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР