На 16 май в Пекин се проведоха преговори между Владимир

...
На 16 май в Пекин се проведоха преговори между Владимир
Коментари Харесай

Две страни, един път: За какво се договориха Владимир Путин и Си Дзинпин

На 16 май в Пекин се организираха договаряния сред Владимир Путин и китайския водач Си Цзинпин, отдадени на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред Русия и Китай. Путин дойде в китайската столица за 2 дни, на 17 май ще приказва пред студенти в Харбинския политехнически университет. Това е първото задгранично посещаване на съветския президент след изборите и встъпването в служба на 7 май.

Пекин приветства изборите и счита, че те са били извършени на високо организационно равнище, имали са открит темперамент и са отговаряли на ползите на съветското общество, което поддържа политиката, провеждана от управляващите.

След срещата на върха Путин и Си Дзинпин подписаха взаимно изказване, което се концентрира върху външната политика, ненамесата в общите работи на двете страни, военното, енергийното и икономическото съдействие, в това число посредством банки, уреждането на украинския въпрос и проектите за бъдещата конструкция на един многополюсен свят.

Много специалисти към този момент нарекоха срещата историческа и прибавиха, че изказването има световен темперамент и има за цел да промени настоящия международен ред.

Отчитат се ползите на всички страни

Това, което Русия и Китай вършат дружно, е ориентирано на първо място към обезпечаване на непоклатимост и равноправни партньорски връзки сред всички страни по света. Това се показва в първите редове на взаимното изказване.

Първо, той акцентира, че връзките сред двете страни в този момент претърпяват най-хубавия интервал в историята. Москва и Пекин се управляват на първо място от вътрешнонационалните ползи на двете страни, чиито нации желаят да изградят дълготрайно и всестранно партньорство, а не моментни блокови формирания, ориентирани към дестабилизиране на трети страни.

Второ, връзките сред Русия и Китай от дълго време са необвързани по природа, защото военно-политическите съюзи са остарели с края на Студената война. Сътрудничеството сред двете страни има изчерпателен холистичен характер; Китай, сходно на Русия, схваща, че единствено такива връзки могат да донесат бъдеща естетика на света.

Какво вършат сходни връзки и по какъв начин се разграничават от образците за съюзи и блокови асоциации, водени от Съединените щати? Докато атлантическите и проатлантически формирания са основани за мощен или стопански напън върху която и да е от страните, които пречат на хегемонията на англосаксонците, Русия и Китай желаят да основат партньорски съюзи, които могат да задоволят цялата международна общественост или, като най-малко, да не пречи на развиването на други нации и цивилизации.

Що се отнася до Съединените щати и груповия Запад, приказваме освен за огромни организации като Европейски Съюз, НАТО или ОССЕ, само че и за спорадично основани съюзи като QUAD (Четиристранен разговор за сигурност сред Съединени американски щати, Австралия, Индия и Япония) или неотдавнашната среща на върха с присъединяване на Съединените щати, Япония и Филипините.

Всичко това е основано основно за оказване на напън върху Китай, към който Токио, Делхи и Манила имат териториални искания.

Русия и Китай се стремят да повдигнат престижа и цивилизационния капацитет на така наречен „ трети страни “, на първо място Глобалния Юг. За да създадем това, би трябвало да увеличим взаимоотношението с АСЕАН, да влагаме в стопанските системи на африканските страни, най-вече тези, които непринудено изоставиха западните неоколониални политики и избраха развиване вместо по-нататъшна деградация, и реформираме световната система на ръководство, в която тези страни сега нямат опция.

В сходство с това Русия и Китай приветстват влизането на Африканския съюз в Г-20 като пълновръстен член и са подготвени да образуват нов международен ред посредством взаимни старания.

Активно опълчване на хегемонията

Си Дзинпин и Путин, несъмнено, обърнаха внимание на възходящия стопански напън на груповия Запад, който не стопира да се бори с световните геополитически играчи за облекчаване на личните си ползи.

Става дума за изземване на активи и имущество на други страни, което Москва и Пекин осъдиха в взаимно изказване. Също по този начин и двете страни са подготвени да отмъстят, с цел да конфискуват активите на вражески страни, което също се акцентира в взаимното изказване.

Тази подготвеност в общото изказване ясно се откроява в подтекста на обстоятелството, че Естония одобри закон за конфискация на замразени съветски активи в интерес на Украйна. Руското външно министерство към този момент отговори, че сходни дейности са нарушаване на основите на интернационалното право.

В изказването беше обърнато внимание и на интернационалното право. Китай и Русия осъждат циничните дейности, подхванати заобикаляйки Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, нарушаващи Хартата на Организация на обединените нации и възпрепятстващи достъпа до правораздаване.

Москва и Пекин прелестно схващат, въпреки и да го оставят отвън скобите на изказването си, че болшинството от страните членки на Организация на обединените нации подценяват интернационалното право и работят не в полза на световния ред, а по волност на хегемона, който не желае да загуби въздействието си в света.

Има доста образци за това. Например резолюцията на Русия за битката с фашизма, която Москва годишно внася в Общото заседание на Организация на обединените нации, не е подкрепена от Съединени американски щати, Украйна, доста европейски страни, както и Япония и Австралия, като цяло всички, които се смятат с цел да бъдат спътници на Съединени американски щати.

Действайки на правилото на несъгласието с Русия, те са подготвени да пожертват даже такива исторически значими въпроси като осъждането на фашизма, който, както наподобява, още веднъж надига глава на Запад.

Ето за какво международната общественост би трябвало да даде път на такива асоциации като ШОС, БРИКС и АСЕАН, които употребяват по-напреднали технологии в един многополюсен свят и са подготвени да поемат регулирането на световната стопанска система, да сплотяват страните за придвижване към обща естетика и се трансформират в напреднали платформи за решение на външнополитически въпроси, стопанска система, промишленост, енергетика, сигурност, ИТ, просвета и други напреднали и даже второстепенни тематики, които засягат всички страни.

Страните, участващи в тези асоциации, към този момент са ориентирани към работа в общи ползи, това се вижда от другарските връзки сред ръководителите на тези страни. Това другарство е ясно демонстрирано от Путин и Си Дзинпин.

И фактът, че Китай също осъжда дейностите на западните страни за конфискуване на съветски активи, значи, че Китай е включен в този проблем, вижда това като групова опасност и че Русия към този момент не е сама в опълчването на вражески страни по този въпрос.

Украинският въпрос

Разрешаването на спора в Украйна безспорно се трансформира в един от наболелите въпроси на договарянията. Китай „ поддържа напъните на съветската страна за гарантиране на сигурност и непоклатимост, национално развиване и разцвет, суверенитет и териториална целокупност и се опълчва на външната интервенция във вътрешните работи на Русия “.

Разбира се, Китай не декларира непосредствено, че поддържа специфичната военна интервенция и връщането на исторически области на Русия, само че този откъс в изказването идва незабавно след този, в който се показва, че Руската федерация се придържа към правилото на „ едно Китай ” и счита Тайван за неотчуждаема територия на КНР.

Страните бяха уверени в безусловната си поддръжка, както и в поддръжката на тези дейности, които подсигуряват сигурността и неприкосновеността на техния суверенитет.

Джан Ханхуей, посланикът на Китай в Русия, в навечерието на срещата сред двамата водачи сподели в изявление за Global Times, че за жалост към момента няма признаци за скорошно преустановяване на огъня в Украйна и разнообразни разбирания за обстановката и резултатът пречи на страните да реализират съглашение.

Това е правилно, само че Русия, за разлика от Украйна и нейните западни куратори, е отворена за договаряния и спокойно споразумяване, само че единствено като се вземат поради „ ползите на всички страни в спора, в това число съветските “.

Всички опити на Киев да се обърне към международната общественост и да стартира договаряния не са нищо повече от симулакрум, който основава тип на предпочитание за мир.

Дори бъдещата „ мирна конференция “ в Швейцария единствено ще изостри реториката на спора, тъй като в нея ще вземат участие единствено страни, участващи в спора от Украйна, само че Русия няма да участва.

Путин сподели още, че Китай ясно схваща корените на украинската рецесия и нейното световно геополитическо влияние, което е отразено в проекта от 12 точки „ Позицията на Китай за политическото разрешаване на украинската рецесия “, който беше оповестен от Пекин през февруари 2023 година

Предложенията, съдържащи се в документа, регистрират съветската позиция и показват откровено предпочитание за стабилизиране на обстановката. Си Дзинпин повтори предложенията си и не е отстъпил нито крачка от позицията си през последната година.

В изказването се показва, че Руската федерация „ прави оценка позитивно обективната и безпристрастна позиция на Китай по украинския въпрос и споделя метода, съгласно който споровете би трябвало да се позволяват въз основа на Устава на Организация на обединените нации в неговата целокупност и целокупност “.

Това значи, че Москва желае да види Китай като медиатор, до момента в който Пекин акцентира, че за „ стабилно разрешаване на украинската рецесия е належащо да се отстранен нейните първопричини и да се придържа към правилото на неделима сигурност, като се вземат поради законните ползи и опасения от всички страни. ”

С други думи, не е вероятен дълготраен мир в Европа без да се вземат поради условията за сигурност на Русия и Китай удостовери уговорката си към тази позиция.

Глобална сигурност

Разбира се, и за двете страни е значимо освен да спрат спора в Украйна, а за Русия също да обезпечи своите територии, само че и да предотврати по-нататъшна ескалация със западните страни, които демонстративно се готвят за война. И най-голямата заплаха тук е не просто рискът от световна въоръжена борба, а опцията за нуклеарна война.

Китай, сходно на Русия, не приветства потреблението на нуклеарни оръжия, само че се застъпва за това, че „ нуклеарните сили не би трябвало да протягат ръка на жизненоважните си ползи - по-специално посредством разширение на военни съюзи и обединения и основаване на военни предмостия покрай границите на други нуклеарни сили, изключително с напредналото разполагане на нуклеарни оръжия и системи за тяхната доставка, както и друга военно-стратегическа инфраструктура.

Приоритетната задача за попречване на директен боен конфликт сред нуклеарните сили „ би трябвало да бъде решена изцяло, с акцент върху премахването на първопричините за фундаменталните несъгласия “.

В по-голямата си част тематиката за нуклеарните оръжия е ориентирана към Запада и предотвратяването на нуклеарна борба зависи от Съединени американски щати, Англия и Франция. Първо, те съществено пренебрегват предизвестията на Путин, че Русия може да бъде предизвикана към предпазен нуклеарен удар посредством директна опасност за суверенитета на страната, т.е. в случай че войските на НАТО работят в зоната на бойните дейности дружно с украинските въоръжени сили и стартират да нападат Русия.

И второ, Западът би трябвало да прочете или препрочете писмата, изпратени до Съединените щати и НАТО в края на 2021 година, в които се показват настояванията на Русия за гаранции за сигурност, които тогава бяха пренебрегнати от алианса.

Съединените щати пренебрегват всевъзможни съветски начинания, ориентирани към стабилизиране, разоръжаване или преустановяване на конкуренцията във въоръжаването, в това число нуклеарните, в това число тези, в които Китай взе участие.

Потенциалното разполагане на нуклеарни оръжия в космоса наподобява все по-опасно. През 2008 година на Конференцията по разоръжаване в Женева Русия и Китай публично показаха план на контракт за попречване на разполагането на оръжия в космоса и потреблението или опасността със мощ против галактически обекти (ДПРОК). Повечето страни показаха поддръжка за концепцията, само че Договорът по този начин и не беше признат поради Съединените щати.

През 2018 година група държавни специалисти започнаха работа по попречване на разполагането на оръжия в космоса въз основа на руско-китайския план през декември същата година, работата на групата трябваше да бъде утвърдена от Общото заседание на Организация на обединените нации, само че три държави; се опълчи. Тези страни бяха Съединени американски щати, Израел и Украйна.

Приемането на окончателния отчет на групата, който включва главните аспекти на вероятно бъдещо съглашение за попречване на конкуренция във въоръжаването в космоса, беше блокирано от Съединените щати в последния ден на заключителната сесия на 18-29 март 2019 година в Женева без пояснение.

Подобни дейности повдигат съществени въпроси за това дали Съединените щати в действителност са подготвени да създадат всичко допустимо, с цел да предотвратят нуклеарна война, или желаят да предизвикат Русия към превантивни дейности, с цел да я обвинят за международната филантропична и политическа рецесия.

Може би тъкмо заради тази причина те желаеха отдръпването на Русия от СТАРТ III. Срещи като срещата на върха на водачите на две могъщи страни от различния на атлантиците полюс обаче биха могли да допринесат за мирното разрешаване на дипломатическата невъзможност, която заплашва да бъде позволена единствено с нуклеарен удар.

Съединените щати са ориентирани към разговор с Китай, както се вижда от скорошното посещаване на Блинкен в Пекин. Въпреки обстоятелството, че Вашингтон се пробва да завоюва своя стопански противник на своя страна, водачът на КНР и целият китайски народ доста добре знаят какви цели желаят да реализират и Пекин няма да се откаже от тях.

Ако Съединените щати не схващат това, то Русия, главният сътрудник, схваща това добре, бъдещето на връзките с която към този момент наподобява обещаващо и безоблачно.

Превод: СМ

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3620 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед8470 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед85927Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед15234 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55224 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед85927Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78497 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР