На 15.12.2023 год. по инициатива на КТ “Подкрепа – Пловдив

...
На 15.12.2023 год. по инициатива на КТ “Подкрепа – Пловдив
Коментари Харесай

Тристранката в Пловдив против закон на Белобрадова

На 15.12.2023 год. по самодейност на КТ “Подкрепа ” – Пловдив бе плануван и извършен Областният съвет за тристранно съдействие в регионална администрация Пловдив.

Основната тематика на съвета бе ”Обсъждане и правене на мнение по отношение на поставените цели и задания на основаната Междуведомствена група по построяването на цялостна система за ранно детско развиване ”.

След полемики на присъстващите се стигна до следното решение:

Във връзка с заявената от Междуведомствената група потребност от постигането на публичен консенсус да се изпрати питане до министъра на опазването на здравето и парламентарната комисия по опазване на здравето, както и до министъра на образованието и науката и министъра на обществените грижи по отношение на визията им за развиването и обезпечаването на здравните грижи в детските ясли при осъществяване на обсъжданите промени.

Становище на съвета бе, че заместването на експертите по здравни грижи с просветителна степен ОКС „ Бакалавър “ и „ Магистър “ с педагогичен фрагменти с ОКС “Професионален бакалавър “, които ще бъдат обучавани за оказване на независима здравна помощ и следене на физическото и невро-психологическото развиване при развъждане и възпитанието в санитарно-хигиенни и хранителни привички на деца от 3 месечна до 3 годишна възраст, в немедицински висши образователни заведения, е недопустимо и заплашва действието на построената система на детските ясли, както и здравето и развиването на децата.

Становището на КТ Подкрепа бе подкрепено от всички участници в Областния съвет по тристранно съдействие.

До

Областния шеф на

Областна администрация Пловдив

Уважаеми господин Зюмбилев,

Много от синдикалните ни членове, работещи в системата на детските ясли, са обезпокоени от оповестеният на уеб страницата на МОН материал, озаглавен „ Стартира построяването на цялостна система за ранно детско развиване “ (01.11.2023г.)

В него се оповестява за основана Междуведомствена група, в която вземат участие представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и обществената политика и Министерството на здравеопазването.

Част от задачите  на тази работна група е да приготвят и предложат промени в Закона за предучилищното и учебното обучение и в Закона за здравето, свързани с ранното детско развиване и нужната поддръжка за детето и фамилията, както  промени  в Наредбите за действие на яслите.

Така дефинираните задания повтарят буквално препоръчаните във импортирания от госпожа Елисавета Белобрадова Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебното обучение (сигнатура 48-254-01-83 от 02.12.2022г.). След извършено разискване, същият законопроект беше изтеглен от вносителите си, заради невъзможността да се потвърди нуждата от предвижданите промени.

В известието още веднъж се показва неопределената нужда от основаване на система за обучение и грижа и разработване на стандарт за ранно детско развиване, които и все още съществуват и се ползват в практиката.

Поставеният от министър Цоков въпрос за нов вид подготовка – умения освен за медицински грижи, само че и педагогичен такива, е регистрирана при изработването на стратегиите за образование в Образователна квалификационна степен „ Медицинска сестра “ и се ползват във Факултетите по публично здраве на Медицинските университети в Република България.

Наложените от Наредба № 26 трансформиране на длъжности в детските ясли – заместването на част от медицинските експерти с педагогичен, потвърди    изразен недостиг в подготовката на педагогическите фрагменти, които нямат  нужните качества и пълномощия да наблюдават, да се грижат и наблюдават физическото и невропсихологическото развиване на децата от 3 месечна до 3 годишна възраст.

Във връзка с заявеният от министър Шалапатова публичен консенсус по новосъздаващата се тактика, считаме, че е належащо да сложим в незабавен порядък въпроса за разискване и в Областният тристранен съвет за обществено съдействие на област Пловдив, на който обществените сътрудници, ведно с регионална администрация, да изразим мнение, което да бъде публикувано до съответните способени органи, от които зависи решаването на поставения от нас проблем.

Предлагаме на същия съвет да бъдат поканени представители на общините, на шефовете на детските ясли, на Лекарския съюз и на Медицински университет Пловдив.

29.11.2023 год.

Гр. Пловдив                                        С почитание:……………………………..

Председател:       /Ат.Кръстев/
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР