На 14 ноември православната църква почита паметта на апостол и

...
На 14 ноември православната църква почита паметта на апостол и
Коментари Харесай

На 16 ноември почитаме свети апостол и евангелист Матей. Съпровождал е Христос в пътешествията му

На 14 ноември православната черква уважава паметта на деятел и евангелист Матей, един от 12-те възпитаници на Исус Христос, създател на първото от четирите евангелия.

Празникът постоянно се пада на втория ден от Великия пост, който се назовава още Апостолски – поради почитта към Христовите апостоли.

Пълното име на апостола е Матей Леви. „ Матей “ се превежда като „ Дар от Господа “, „ Леви “ – демонстрира, че неговото потекло идва от левитите – хористи на еврейския храм на Стария завет. Матвей имал положително обучение, знаеше по какъв начин да счита, да написа и да мисли аналитично.

Преди да срещне Христос, Леви Матей е бил митар – данъчен контрольор, който е събирал налог от евреите за римляните. Евреите мразели и презирали митарите, които освен събирали налог за нашествениците, само че и претендирали по-голямата част от него за себе си.

Апостол Матей и Исус Христос

Веднъж, когато Матей вършел работата си, Исус минал около него, а зад Него цяла навалица, очакваща Христовото обучение. Господ обърнал очи към Матей и му споделил: „ Следвай Ме! “ Митарят без съмнение се надигнал и последвал Исус.

Впоследствие Матей провежда богато пиршество, на което участват Христос и неговите възпитаници, както и доста бирници и грешници. Тъй като фарисеите били недоволни от такова събитие, Спасителят им споделил: „ …не здравите имат потребност от доктор, а болните. Не пристигнах да прикани праведните към смирение, а грешниците ” (Лука 5:31, 32).

Матей съпровожда Христос по време на земния Му път до разпятието и след възкресението. Той бил очевидец на провъзгласените от Него учения, чудеса и изцеления. По време на Петдесетница Матей, изпълнен със Светия Дух, е изпратен да проповядва Христос и Неговото обучение на своите сънародници евреи.

Затова осем години по-късно той пръв написва светото Евангелие, в което излага учението и делата на Христос Спасителя за тези нации, до които не е достигнало устното поверие.

Евангелието от Матей е измежду синоптичните, т.е. сходни по наличие три от Матей, Марко и Лука, най-богато на текст. Разказва за събития от живота на Исус Христос и включва доста цитати от Стария завет, с цел да убеди всички, че Исус от Назарет е същинският предстоящ Месия, Божият Син, въплътен за спасението на целия свят.

Какво да вършим в този ден

Ако не е допустимо да oтидете на поклонение в този ден, тогава си коства да се молите вкъщи на деятел Матей. И още – да се чете Евангелието от Матей – като поклонение пред великия светец и неговите каузи.

Като цяло се счита за доста потребно в деня на почитането на светеца да се четат неговите творби, да се слушат акатисти и какво се споделя за него в „ Житията на светиите “.

Матей Леви в изкуството

Фигурата на деятел Матей е вдъхновявала доста художници, само че най-често се среща в картините на Караваджо.

В литературата Матей Леви е изобразен в творбата „ Майстора и Маргарита “ на Михаил Булгаков.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР