На 11 май 2023 г. бе представен аналитичният доклад Застраховането

...
На 11 май 2023 г. бе представен аналитичният доклад Застраховането
Коментари Харесай

Застраховането в България -икономически отпечатък и предизвикателства пред развитието

На 11 май 2023 година бе показан аналитичният отчет „ Застраховането в България – стопански отпечатък и провокации пред развиването “, направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Лъчезар Богданов и Петя Георгиеваот ИПИ показаха главните резултати и заключения от аналитичния документ.

Лъчезар Богданов уточни, че макар възходящото развиване, секторът към момента остава на по-ниски равнища от други европейски пазари. Делът на общия премиен доход в Брутният вътрешен продукт, изразен посредством коефициента „ застрахователното навлизане “, се движи в границите от 2 до 2,4% през годините, до момента в който междинното за Европа равнище е 7,4%. Всъщност, тези данни обрисуват и границите на неосъществения капацитет на нашия пазар.

Българският осигурителен пазар отчетливо се разграничава от другите европейски във връзка с пазарната конструкция със мощната доминация на автомобилното обезпечаване, главно по линия на наложителното обезпечаване (Гражданска отговорност на автомобилистите), и надлежно нищожно застрахователно покритие по останалите линии на бизнес. Това се отразява в разнообразни...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР