На 10 януари Православната ни църква чества денят на Свети

...
На 10 януари Православната ни църква чества денят на Свети
Коментари Харесай

Голям празник е

На 10 януари Православната ни черква празнува денят на Свети Григорий, свещеник Нисийски, на преподобния Дометиан, свещеник Мелитински и на Свети Маркиан.

Свети Григорий, свещеник Нисийски ( 331 - 394 г.) бил по-малък брат на Свети Василий Велики. Той получил най-високо обучение за това време. Неговият другар, Свети Григорий Богослов го подтикнал към риторското занятие. Когато император Юлиан Отстъпник отстранил всички християни от учителското съсловие, Григорий се отдръпнал в най-строго монашеско уединение. Въпреки нежеланието му, Свети Василий го сложил през 371 година за свещеник на Ниса. Взел присъединяване в Антиохийския събор от 379 година и на Втория Вселенски събор от 381 година като влиятелен богослов.

Многостранна е активността на Свети Григорий Нисийски като публицист, мъдрец и богослов. В популярното си съчинение от 12 тома книги "Против Евномия " св. Григорий Нисийски пази учението на брата си върху божествеността на Сина и на Свети Дух. Нему принадлежат и прелестни тълкувания на Петокнижието и на Псалтира, както и чудните беседи върху Блаженствата и Господнята молитва. От него са останали образцови аскетически писания, проповеди, речи на полемични тематики и многочислени писма.

Божият праведник Дометиан се родил през царуването на император Юстин II (565-578 г.) от благочестивите и богати родители Теодор и Евдокия. След като приключил образованието си, той бил задомен, само че брачната половинка му скоро умряла и той всецяло се посветил на духовното занятие при непоколебим постнически живот.

Проявените достолепия бързо го прочули, и едвам 30-годишен той бил отдаден за свещеник на Мелитинската катедра и принесъл огромна изгода освен на своето словесно стадо, само че и на останалия народ. Особени заслуги към Византийската империя имал. Дометиан като медиатор сред император Маврикий (593-602 г.) и персийския цар Хозрой II (590-628 г.), като спомогнал за укрепването на мира сред двете страни. Благодарният Маврикий отрупал светителя със великодушни блага, само че преподобни Дометиан раздал и златото, и именията на църковните общини и на християнските странноприемници.

Свети преподобен презвитер Маркиан в юношеските си години се заселил дружно с родителите си от Рим в Цариград. От родителите си наследил голямо благосъстояние. Още в младежките си години преподобен Маркиан посещавал богослуженията в Юстинияновия храм "Света София " и патриарх Анатолий (449 - 458 г.) го причислил към своя клир. Светецът бил почетен със духовнически ранг и бил назначен за "иконом на великата Цариградска черква ".

Своето благосъстояние той използвал за благотворителни цели, за възобновяване на храмове и градеж на църкви. Сред тях с изключително величие се отличава църквата, издигната в чест на света Анастасия Римлянка. Презвитер Маркиан въздигнал и обновил храмове в чест на света великомъченица Ирина, на света Теодора и на свети Теодор. Преподобен Маркиан починал преди довършването на новия храм на Света Ирина някъде сред 471 и 474 година Той бил заровен в Данииловия манастир "Свети Йоан Предтеча ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР