На 10 май 1855 г. военният министър Джеферсън Дейвис лично

...
На 10 май 1855 г. военният министър Джеферсън Дейвис лично
Коментари Харесай

Когато американците направиха боен корпус от камили

На 10 май 1855 година военният министър Джеферсън Дейвис персонално написа една от най-странните заповеди в историята на американската войска. В тази заповед, адресирана до майор на Бревет Хенри К. Уейн, се споделя: „ Сър: назначен сте на специфична задача по отношение на отпущането на средства за импорт на камили за армейски превоз и за други военни цели. “ И по този начин стартира една от най-странните военни акции в историята на Съединените щати: Американският корпус на камилите.

Меморандумът на Джеферсън Дейвис от 1855 година идва съвсем 20 години след първото предложение за подобен корпус. През 30-те години на 20 век американската агресия на запад е мощно затруднена от негостоприемния терен и климата, пред които са изправени пионерите и заселниците. За да помогне за облекчение на този проблем, майор Джордж Кросман за пръв път предлага да се сътвори камилски корпус през 1837 година като опция на умиращите от дехидратация коне и мулета. Идеята е отхвърлена в началото, само че през 1847 година Кросман се среща с майор Хенри С. Уейн от интендантския отдел и заедно те търсят държавна поддръжка за използването на концепцията.

Джеферсън Дейвис също е за американски корпус на камилите, само че няма задоволително мощ като ръководител на Сенатската комисия по военни въпроси, с цел да получи нужното утвърждение и финансиране за плана. Въпреки че Дейвис е назначен за боен министър през 1853 година, лишава му в допълнение две години, преди Конгресът да се съгласи за корпус и да отпусне 30 000 $ за придобиване и тестване на малко стадо камили. Дейвис не губи време и през юни 1855 година Уейн отпътува за Ню Йорк на борда на USS Supply, под командването на лейтенант Дейвид Диксън Портър.

Пътуването до дома лишава по-дълго от предстоящото заради бурно време, само че най-после, на 14 май 1856 година стигат наред до Индианола, Тексас. По пътя една мъжка камила умира, само че са родени шест дребни – две от които са оцеляват. Следователно общо тридесет и четири камили стъпват безопасно на американска земя. След това Дейвис подрежда на Портър да се върне в Египет, с цел да обезпечи още и до февруари 1857 година американската войска към този момент е горделив притежател на общо 70 камили.

 Rudolph D'Heureuse, who published a series of forty-one photos in 1863 refSorenson, Michael K.. A Most Curious Corps. Military Images Magazine. Retrieved on 13 February 2013. </ref>, Public domain, via Wikimedia Commons

Правени са опити върху истинските 34 камили, с цел да се тества силата им, до момента в който Портър е на второто си пътешестване. Армията желае да дефинира бойните им качества, както и транспортния капацитет. Но макар че животните съумяват да се потвърдят като транспортно по-способни от конете и волове в пустинята, бързо излиза наяве, че не са предопределени за американския жанр на пердах.

Най-сериозният минус обаче е съпротивата както на мъжете, по този начин и на офицерите към животното. В съпоставяне с коня, камилите се нуждаят от големи грижи и без тези грижи те развиват тежка краста, която е мощно заразна, неприятна и сложна за лекуване.

По същия метод камилата е кротко, чинно животно, само че постоянно може да бъде доста упорита. Когато войските „ дисциплинират “ камилите поради ината им, е всекидневно животното да повърне върху дисциплиниращия. Освен това, когато камилите се издразнят на стопанина си, те постоянно го хапят.

Войниците постоянно се оплакват и от морска болест, откакто яздят камилата на каквото и да било разстояние или в галоп – което затруднява още повече приложението им в борба.

Гражданската война всъщност слага щифт в опита с камилите. В началото й е изработен опит да се употребяват за преместване на поща сред Форт Мохаве (територията на Ню Мексико) и Ню Сан Педро (Калифорния), само че този опит е несполучлив. Правени са и опити да се употребяват като транспортни животни, само че това е реализира стеснен триумф, защото командирите постоянно не желаят да се занимават с тези зверове.

Една забавна история за камила в дейна работа по време на Гражданската война е казусът с Камилата Дъглас, известна също като „ Стария Дъглас “. Дъглас, който е част от истинския Камилски корпус, някак си стига до Мисисипи, макар че детайлностите към това пътешестване значително са незнайни. В последна сметка обаче той е употребен от рота А на 43-ата пехота на Мисисипи, част от Конфедеративната войска. Назначен да носи принадлежности и раници за полковата група, Стария Дъглас взе участие в борбата при Юка и борбата при Коринт през 1862 година. По време на обсадата на Виксбург, на 27 юни 1863 година, Дъглас е погубен от стрелец на Съюза и умира.

Известно е, че той често се освобождава от въжето, само че нормално в никакъв случай не се е отдалечава доста от полка. Този път обаче съумява да скъса въжето и се впуска в ничията земя сред Съюзната и Конфедеративната войска. Днес Камилата Дъглас е възпомената със личен надгробен камък във Виксбург, Мисисипи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР