Музиката е част от тях и те са част от

...
Музиката е част от тях и те са част от
Коментари Харесай

За хубавите неща винаги има път. D2, които 25 години не спират да създават музика

Музиката е част от тях и те са част от нея. Вече четвърт век шлагерите им се помнят и пеят. Някои потеглиха по собствен път, пристигнаха други, трети не престават неотменно. Но в този момент всички се събраха за юбилея на своята група. Те са D2 и като едно цяло влизат в рубриката на Свободна Европа Човек на деня.

Тичам необут по ледена поляна

Някой ме следи

Сковано е във лед сърцето ми

Ела и го вземи

Прегърни ме с ледените пръсти

И ме целуни

Мое тъжно, ледено момиче

Аз ще потегли след теб

Ледено момиче,

със пръсти ледени

по какъв начин ухаеш на сълзи...

Хиляди пяха тези стихове на 10 май в зала 1 на НДК. Стихове от текста на една от обичаните си песни - " Ледено момиче “. Пяха дружно и „ Нямаше кой да ни каже “, „ Две следи “, „ Не мога да спра да те обичам “, „ Тук и в този момент “, " 100 години ", " Аз и ти ".

А на сцената бяха всички, които в миналото са изпълнявали тези части. Всички членове на една от най-любимите български групи - D2, които се събраха да отпразнуват 25 години на сцената с огромен юбилеен концерт. Събитието събра тримата вокали от другите интервали на бандата - Дичо Христов , Деян Каменов-Дидо и сегашния - Радостин Василев . И, несъмнено, основателят и китарист на групата Димитър Кърнев .

Към тях се причислиха и някогашните членове на D2 Явор Александров , Красимир Тодоров и Десислав Семерджиев .

На сцената излязоха и специфични посетители като Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и младите реализатори Русита Боева и Георги Димитров-Жожо.

" Моето възприятие към този празник е отговорност към това, че групата в последна сметка е по-голяма от обособените членове. Щом 25 години песните ни са останали и се слушат значи по този начин би трябвало да гледаме на това ", сподели по Митко Кърнев в навечерието на концерта. Така той изяснява концепцията да се съберат всички членове, макар че в годините са имали несъгласия, довели да раздели.

" Аз още предходната година, април, отидох и му споделих, че би трябвало да създадем огромен концерт – въпреки всичко корабът майка D2 прави 25 година.. Тези песни са на почитателите, на хората във времето им е готино да ги изпеем всички, както сме си ги пеели оригиналите ", сподели пък Дичо пред.

Той добави, че дружно с Кърнев са родители на всички тези части. " D2 без мен и без него не можеше да има – толкоз ни е мощна връзката в цялата скица ", сподели още вокалистът, който от години има солова кариера.
 Дичо на сцената в зала 1 на НДК
Днес безконечният мотор на групата Митко Кърнев е към този момент на 50 години и равносметката е ясна - тъкмо половината му живот е D2.

" Помня, че когато бях младеж, в края на 80-те, „ Щурците “ правеха първия си празник – 20 година Тогава ми се костваха толкоз доста 20 година, все едно са 200 година.. Сега 25 година не ми звучи толкоз доста ", добави той пред уеб страницата.

Китаристът описа, че вдъхновението им най-често е идвало от персоналния живот - най-нежните и запаметяващи се песни постоянно са били към края на някоя любовна история.

" Ако в живота не бях правил нищо друго, с изключение на да изсвирвам на китара, щеше да е най-добре ", сподели още той.

А Дичо зарадва почитателите с новината, че с Кърнев и останалите членове на бандата си приказват да вършат нови песни. " За хубавите неща постоянно има път ", сподели той. Като начало обаче по-скоро ще създадат още няколко концерта дружно.
Една 25-годишна музикална история
Група D2 е основана в края на 1998 година от Димитър Кърнев. Вторият включил се член е Дичо Христов. Скоро по-късно се образува и първият състав, който включва още Александър Обретенов (бас китара) Красимир Тодоров (клавишни) и Явор Александров (ударни). През 2003 година в групата е поканен Десислав Семерджиев (перскусии).

Всичко стартира с подготовки в 81 СОУ в София, последователно потеглят и първите клубни изяви, а по-късно идват и първите концерти и албуми.

Издават два, в които са най-големите шлагери на групата - " Ледено момиче " и " 2002 ".

През май 2005 година вокалистът Дичо Христов взема решение да стартира солова кариера. Тогава в изявление споделя, че големите разлики в характерите им с Кърнев са довели до раздялата.

След като той напуща, за нов фронтмен е определен младият Деян Каменов, станал известен с присъединяване си в музикалния формат „ Star Academy “.
 Димитър Кърнев и Деян Каменов - Дидо на юбилейния концерт.
През 2020 година обаче и той напусна групата и от този момент тя е с нов вокалист - младият пловдивчанин Радостин Василев, който с изключение на артист е и мултиинструменталист. Пее в разнообразни юношески джаз/поп/рок обединения и е бил солист на операта в родния си град. През 2022 година той също взе участие в музикален формат - " Гласът на България " и беше измежду най-добре представилите се.
 Димитър Кърнев и Радостин Василев на концерта в НДК.
Освен разнообразни сингли, D2 има общо четири издадени албума. „ Ледено Момиче " (2000) е най-продаваният музикален артикул на българския пазар за последните 20 години с повече от 100 000 броя . Следват „ 2002 " (2002), „ 6 " (2006) - записан, разбъркан и мастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис, в които са работили и Guns " n " Roses, No Doubt, Velvet Revolver, Tracy Chapman, и „ Феникс " (2014).

За всичко това са получили доста награди - „ Група на годината ", „ Албум на годината ", „ Хит на годината ", „ Най-добра група онлайн " от телевизия ММ, Българска национална телевизия, БГ радио. D2 е и два пъти притежател на Голямата премия в състезанието на БНР „ Златна пролет ".

Сега актуалните членове - Кърнев, Василев, Обретенов и Васил Вутев (ударни) работят по юбилеен албум със специфични посетители, който ще включва някои от най-големите шлагери, както и по към 20 нови композиции. А на концерта те изсвириха и най-новото си парче - „ Вярвай в мен ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР