Мозаечно изображение на НАСА разкрива безпрецедентни детайли от района на южния полюс на Луната

...
Благодарение на две лунни орбитални камери, работещи заедно върху лунния
Коментари Харесай

Благодарение на две лунни орбитални камери, работещи заедно върху лунния кратер Шакълтън, НАСА успя да пусне мозиак, показващ "безпрецедентни детайли" на региона.

Кратерът Шакълтън е в района на Южния полюс на Луната. Районът представлява интерес за учените, тъй като може да има достъпни ледени отлагания в своите кратери, съобщи CBS News по-рано. Този лед може да бъде източник на въздух, вода и ракетно гориво. Индийският спускаем апарат Chandrayaan-3 безопасно кацна в региона през август 2023 г., а програмата Artemis на НАСА планира да изпрати астронавти в тази област през следващите няколко години.

Мозаечните изображения са заснети благодарение на технологията на две камери, работещи в синхрон. Камерата Lunar Reconnaissance Orbiter може да заснеме подробни изображения на повърхността на луната, каза НАСА в съобщение за новини, но има само „ограничена способност“ да снима сенчестите зони на лунното тяло. Тези постоянно засенчени региони никога не виждат слънчева светлина, така че LROC никога не може да направи добри снимки от тях.

Тук се намесва ShadowCam. Инструментът на НАСА на борда на корейски космически кораб, ShadowCam е „200 пъти по-чувствителен към светлина от LROC и може да работи успешно при тези условия на изключително слаба светлина“, според към агенцията. Това разкрива характеристики и детайли на терена, които иначе не биха били видими. Въпреки това, тази светлочувствителност означава, че не може да улови директно осветени части от луната - тези области са местата, където LROC работи най-добре.

Комбинирани, двете камери успяха да заснемат изображения, които бяха комбинирани, "за да създадат цялостна визуална карта на терена и геоложките характеристики както на най-ярките, така и на най-тъмните части на Луната."

Изображенията показват постоянно засенчени зони на Луната с „по-големи детайли, отколкото е възможно досега“, което позволява на учените да изучават района както никога досега. С тази пълна карта изследователите ще могат да проведат по-задълбочени начинания за изследване на повърхността, каза НАСА, подобно на мисиите Artemis, предназначени за търсене на лед и установяване на дългосрочно присъствие на САЩ на Луната.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР