Монровия, Либерия– Във вторник над 2,4 милиона либерийци се отправят

...
Монровия, Либерия– Във вторник над 2,4 милиона либерийци се отправят
Коментари Харесай

Хората, които се борят за президентския пост на Либерия на 10 октомври


Монровия, Либерия
– Във вторник над 2,4 милиона либерийци се насочат към урните, с цел да изберат президент и членове на своя законодателен орган. В момента има 19 претенденти, които се надяват да заменят настоящия президент Джордж Уеа от Коалицията за демократична смяна (CDC), който се бори за втори шестгодишен мандат.

Двамата съществени кандидати са някогашният вицепрезидент Джоузеф Нюма Боакай и предприемачът Александър Къмингс. И двамата преди този момент бяха в четирипартиен опозиционен съюз, Коалицията на политическите партии (CPP). Въпреки първичния триумф обаче обединението се разпадна след докладвани различия по отношение на това кой ще получи президентския билет в този избирателен цикъл.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Полша: Избори във време на разрушени медии Опозиционната Лейбъристка партия в Обединеното кралство получава подтик от успеха на междинните избори в Шотландия „ Популистки метод “. Могат ли консерваторите да завоюват нови избори в Обединеното кралство? „ Нищо не се трансформира “: аржентинските гласоподаватели показват неспокойствие преди изборите завършек на списъка

В конкуренцията е и Тиауан Гонглое от Либерийската национална партия, прочут юрист по правата на индивида и професор по право, който е бил основен юрист на страната по време на администрацията на Елън Джонсън-Сърлийф.

Бившият президент стана първата определена жена водач в Африка през 2006 година, само че включването в политиката към момента е мираж в доста елементи на континента, в това число родната й Либерия. Само двама от 20-те кандидати на президентските избори във вторник са дами, една от които е Сара Нианти, някогашен заместник-специален представител в задачата на Организация на обединените нации в Южен Судан.

Джордж Уеа

Уеа, който се кандидатира за втори мандат, се похвали, че ще си обезпечи цялостна победа на първия тур на изборите. Той е на поста от 2017 година

Уеа от CDC резервира настоящия вицепрезидент, Джуъл Хауърд-Тейлър, като собствен вицепрезидент. Хауърд-Тейлър е някогашната брачна половинка на някогашния президент Чарлз Тейлър, който излежава 50-годишна присъда за закононарушения против човечеството, осъществени в прилежаща Сиера Леоне, в английски затвор.

57-годишният Уеа сподели, че представянето му ще бъде задоволително, с цел да си обезпечи преизбиране. Той счита за достижение скица за гратис образование за студенти от държавни университети, която беше въведена през 2018 година Правителството на Уеа също по този начин заплаща таксите за изпита за тапия за приблизително обучение в Западна Африка (WASSCE) за възпитаници от 9-ти и 12-ти клас в държавните учебни заведения.

Освен това държавното управление усили достъпа до електрическа енергия и понижи разноските от 38 цента на киловат до приблизително 15 цента на киловат. Администрацията също по този начин се е заела с няколко плана за пътно строителство в страната.

Въпреки това критиците споделят, че корупцията е била необятно публикувана при Уеа. Те също по този начин показват положението на стопанската система и възходящите цени на храните, които доведоха до митинги през декември предходната година и през юни 2019 година, като индикатор за неуспех на държавното управление.

В своя манифест Уеа даде обещание да понижи заплащанията от личния си джоб за медицински разноски посредством скица за наложително обществено здравно обезпечаване и също по този начин даде обещание да обезпечи слънчева сила отвън мрежата за публични лечебни заведения и междинни учебни заведения.

Той също по този начин даде обещание да сътвори устойчиви работни места посредством формализиране на занаятчийски и дребномащабни минни действия и даване на прокурори на образование за полово и учредено на пола принуждение.

Джозеф Боакай

С десетилетия опит в обществения бранш на Либерия, Боакай има необятно публикувано име и в този момент се стреми към президентския пост под управлението на Партията на единството (UP). 78-годишният преди този момент е бил министър на земеделието от 1983 до 1985 година Той също по този начин е бил вицепрезидент от 2006 година до 2018 година до Джонсън-Сърлийф.

Тази година Боакай е в съюз с Движението за народна власт и реорганизация (MDR), учредено от някогашен пълководец, трансформирал се в сенатор Принц Джонсън. Следователно, Boakai избра сенатора от MDR Jeremiah Koung за собствен вицепрезидент.

Джонсън и Коунг произлизат от и имат доста въздействие в Нимба, вторият по население окръг в страната. MDR преди този момент влезе в съюз с CDC през 2017 година, подкрепяйки го на втория тур на изборите, които Weah в последна сметка завоюва. Алиансът се разпадна през 2022 година на фона на недоволствата на Джонсън за липса на благоприятни условия за работа за „ неговите хора “.

За мнозина вторият опит на Боакай за президентския пост е реванш с Уеа, откакто и двамата се изправиха един против различен през 2017 година И двамата мъже продължиха към втория тур, откакто никой не доближи нужното безусловно болшинство, с цел да претендира за победа в първия тур, Уеа в последна сметка завоюва.

Опирайки се на своя опит, Боакай трансформира селското стопанство в основен въпрос на акцията, обещавайки да усили локалното произвеждане на ориз и да сътвори три центъра за селскостопански машини в страната.

Той също по този начин даде обещание да асфалтира автомагистралите, свързващи столиците на окръга и тези, свързващи Либерия с други страни, с цел да усъвършенства трансграничната търговия.

Бившият вицепрезидент също по този начин даде обещание да работи със законодателната власт за основаване на профилиран съд за бързо следствие на случаи на корупция и стопански закононарушения и за поддръжка на частния бранш в създаването на стратегии за преработване на твърди боклуци в произвеждане на възобновима сила.

Критиците обаче споделят, че на 78 години Боакай е прекомерно остарял, с цел да ръководи. Боакай също беше упрекнат, че е изправен пред здравословни проблеми, което той отхвърли.

Александър Къмингс

Александър Къмингс за първи път стана прочут на либерийската политическа сцена, когато се състезава за президент през 2017 година и се класира на пето място. Тази година той се кандидатира на платформата на Сътрудничещата политическа партия (CPP), коалиция сред Алтернативния народен конгрес на Къминг и Партията на свободата.

57-годишният Къмингс е бил началник на дъщерното сдружение на Coca-Cola в Африка сред 2001 година и 2008 година и като негов основен административен шеф от 2008 година до пенсионирането си през 2016 година

В ролята си в Coca-Cola той управлява основаването на нейната Африканска фондация, която оказа помощ в континенталния отговор на разпространяването на ХИВ/СПИН. През 2011 година той беше почетен с най-високото национално отличие на Либерия – Хуманния медал за африканско възмездие – от Джонсън-Сърлийф за филантропичната му активност.

Къмингс концентрира акцията си върху диверсификацията на стопанската система на Либерия. За тази цел той даде обещание да сътвори фонд за овластяване от 20 милиона $ в поддръжка на бизнеси, притежавани от дами и младежи, както и фермери в границите на първите си 100 дни на поста, в случай че завоюва, като в същото време замрази всички настоящи налози и разпореждания за обзор, с цел да сътвори удобна бизнес среда. Той също по този начин приказва за политика „ купувайте либерийско “, която ще даде приоритет на закупуването на локални артикули, с цел да подтиква локалния бизнес.

Накрая, той изрази поддръжка за основаването на съд за военни закононарушения, който да преследва основни герои в гражданските войни в страната от 1989-1997 година и 1999-2003 година

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР