Момин проход придоби световна известност в последния месец. Преди да

...
Момин проход придоби световна известност в последния месец. Преди да
Коментари Харесай

Кратка история на Момин проход

Момин проход закупи международна популярност в последния месец. Преди да се трансформира в модерна легенда, това място е посрещало и изпращало крале, ставало е очевидец на няколко победоносно борби и даже на знамение. Момин проход е населяван още от древността, привличал е хора с топлите си минерални извори и в миналото заможните римляни са успявали да се договорят с тракийците, с цел да се порадват на това естествено знамение.

Както в този момент, по този начин и тогава се е говорило за самодиви-поробителки на доста млади момци със своята неземна хубост. Науката счита, че всичко това са били илюзии в резултат на радиоактивните изпарения на минералните извори. Макар и да датира от V и VI век, Момин проход е бил няколко пъти разораван от хуни и готи. През 976 година Василий II се пробва да превземе Момин проход, само че среща недопечен и корав отпор от армията на цар Самуил. Битката била жестока, само че Момин проход мъчно можел да бъде даден с лека ръка на човек тръгнал против българите. Това е и първата емблематична борба, която се води за това парче земя. Пет века по-късно Момин проход още веднъж става обект на ползи и полесражение.

Полският крал Владислав Варненчик разрушава турските войски и подписва сегединския мир. По всичко проличава, че Момин проход е спечелил името си, тъй като точно хубавиците са го охранявали дълго време. Друга легенда споделя, че откакто турците решили да преминат точно през Момина клисура (тогава това е било името на Момин проход), откакто не съумели да преминат Троянови врата.

Там също блъснали на камък, тъй като проходът бил наводнен и никой не съумял да премине. И в случай че това не е задоволително, формата му също е добре построена от природата. Момин проход е доста стеснен, стръмен и непроходим за неподготвените гости. В разследване на това защитата му е сведена до най-малко и нормално може самичък да се отбранява против нашественици. Мястото постоянно привличало болнави хора, които са успявали да се изцерят при контакт с лечебните момини води. В модерната история това място няколко пъти е било приобщавано към други общини, само че както всички знаем, Момин проход постоянно е заслужавал своята самостоятелност и дефинитивно я получава през 2006 година Днес е туристическа дестинация, която печели вниманието на гостите с девет минерални извора.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР