Момиченце от Манила, родено в първите часове на днешния ден,

...
Момиченце от Манила, родено в първите часове на днешния ден,
Коментари Харесай

8-милиардният жител на планетата е момиченце от Манила

Момиченце от Манила, родено в първите часове на днешния ден, е 8-милиардният гражданин на планетата, оповестиха международните организации. Винис Мабансаг е родена в Тондо, Манила в 1:29 ч. локално време. Тя, несъмнено, е единствено алегорично определена за тази популярност, защото Организация на обединените нации няма по какъв начин да знае във всеки момент какъв брой деца се раждат по света.

От през днешния ден човечеството публично е 8 милиарда души - денят на 8-милиардното бебе е определен посредством демографски проекции и също е алегоричен, въпреки че темпото на нарастване подсказва почти в кой интервал от тази година ще преминем тази граница. Въпреки тържествените уеб сайтове и презентации на Организация на обединените нации по този мотив, множеството международни медии разясняват момента като обезпокоителен поради неустойчивостта, рецесиите, рисковия климат.

Все отново в демографските процеси се вижда и лъч вяра - от 70-те години насам се следи закъснение в прираста. За последния милиард да вземем за пример ни трябваха 12 години, до момента в който идващият ще отнеме 15 години - до 2037 година А през 2020 година пандемията за пръв път смъкна годишния приръст под 1%.

 

Азия и Африка против Европа и Америка

Следващият милиард ще пристигна главно от Азия и Африка, до момента в който в Европа приносът ще е с негативен знак поради демографската рецесия на Стария континент. Най-големият принос за 8-ия милиард е на Индия - 177 млн. души, а Китай е на второ място със 73 млн. души.

До 2050 година над половината от прираста в популацията на планетата ще се дължи на осем страни - Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Танзания и Индия. Държавите със междинен и висок стандарт на живот способстват едвам 250 млн. души към осмия милиард.

 

Глобални трендове

Стотици хиляди години трябват на човечеството да доближи 1 милиарда, само че по-късно единствено за към 200 година то се усилва седем пъти. Първият милиард е доближат през 1803 година През 1927 година ставаме 2 милиарда души, през 1974 година - 4 милиарда. През 2011 година прекосяваме границата от 7 милиарда През 60-те години на предишния век доближаваме връх в прираста - 2% на година, само че от този момент забавяме растежа.

През последните години следим трагични промени в раждаемостта и продължителността на живота. В началото на 70-те години да вземем за пример една жена приблизително е имала 4,5 деца. През 2021 година този индикатор към този момент е 2,3 деца на една жена. Продължителността на живота пък се усилва от 64 година при започване на 90-те до 71 година през 2021 година, като тук имаме понижение от 73 година през 2019 година поради високата смъртност през най-тежките години на пандемията.

Наред с това миграцията форсира ход и това го виждаме всички със засиления напън по нашите и другите европейски граници. Увеличава движение и урбанизацията. Първата година, в която имаме повече хора в градовете в сравнение с в селските региони, беше 2007 година До 2050 година 68% от международното население ще живее в градове.

 

Далечното бъдеще

Според прогнозите на Организация на обединените нации човечеството ще доближи своя пик през 80-те години на нашия век и този пик ще е към 10,4 милиарда души. На това равнище ще останем до 2100 година, като този приръст от 2 милиарда се разяснява като напряко непретенциозен на фона на главозамайващото нарастване от последния век.
 
Индия: Тежестта на първото място

В един миг на 2023 година Индия ще задмине Китай и ще заеме първото място с най-многолюдно население на света. Сега Индия е малко над 1,39 милиарда души - четири пъти повече от Съединени американски щати. В Китай живеят 1,41 милиарда Но всеки ден в Индия се раждат 86 000 бебета, до момента в който в Китай са 49 400. Така Индия ще стане страната с най-голямо население на планетата следващата година, а през 2060 година ще е 1,65 милиарда души.

В Индия обаче нямат мотив за наслада. През идващите 10 година една трета от прираста ще пристигна от два северни щата - Бихар и Утар Прадеш, и двата с голям дял население, живеещо в последна беднотия. Бихар - може би най-изостаналият щат на Индия, е и единственият, където дамите към момента раждат по повече от три деца. За стабилизиране на популацията се приема моментът, в който на една жена се падат 2,1 деца, само че в Бихар този миг ще настъпи чак през 2039 година Най-образованият и напредничав щат - Керала, доближи този предел през 1998 година

Средната възраст на индиеца е 29 година Младите са 360 млн., само че това е капитал единствено при съществени вложения, а при актуалните благоприятни условия е по-скоро непредсказуем фактор. Тази година да вземем за пример в Бихар избухнаха вълнения, откакто над 12 млн. души се сбориха за 35 000 работни места в Индийските железници - най-големият и благонадежден шеф в страната.

Китай: Рисковете на забавения напредък

Китай десетилетия наред се мъчи да овладее своя приръст с прословутата политика на едното дете, която в най-строг вид действаше от 1980 до 2015 година Но от идната година се чака популацията на страната да стартира да понижава. Раждаемостта през 2021 година е 1,16 - по-ниска от стандарта на Организацията за икономическо съдействие и развиване за устойчиво население - 2,1. На процедура, сега Китай е измежду страните с ниска раждаемост, като тази година се чака да доближи рекордно ниско равнище - под 10 млн. при 10,6 млн. за 2021 година (което на собствен ред беше с 11,5% по-ниско по отношение на 2020 г.).

Във времена на лимитирани запаси, рисков климат и какви ли не други проблеми това понижение би следвало да е мотив за облекчение. Но не е по този начин. Със забавянето на раждаемостта делът на възрастното население ще стартира още по-главоломно да пораства. Сега китайците над 65-годишна възраст са към 13% от популацията на страната, само че делът им ще се усилва фрапантно през идващите години. Намаляващата работна мощ значи това, което се случва у нас - от ден на ден хора над трудоспособна възраст ще тежат на все по-малкото работещи.

 

Къде е Европа

През 2020 и 2021 година популацията на Европа намаляваше, като основният фактор за това беше пандемията. Населението на 27-те страни членки падна от 447 млн. на 1 януари 2021 година на 446,8 млн. на 1 януари 2022 година Единствената друга година, в която е записано понижение на популацията от 60-те години насам е 2011 година Прирастът на Стария континент значително зависи от външната миграция, като предходната година тя е 1,06 млн. души при 800 000 през 2020 година Вижда се обаче, че това не стига да се обезврежда резултатът на ниската раждаемост.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР