Можете да пригответи съвършения ориз с помощта на тази изпитана

...
Можете да пригответи съвършения ориз с помощта на тази изпитана
Коментари Харесай

Ориз с шафран и гъби

Можете да пригответи съвършения ориз благодарение на тази изпитана рецепта

Необходими Продукти

● ориз арборио - 200 г
● зеленчуков бульон - 1 л
● бяло вино - 50 мл изсъхнало
● лук - 1 дребна глава шалот
● чесън - 1/ 2 скилида, пресован
● печурки - 200 г дребни
● кралска печурка - 100 г
● масло - 60 г
● зехтин - 2 с.л. + още 1 - 2 с.л.
● сол - 1/2 ч.л.
● черен пипер
● шафран - цялостна 1/2 ч.л.
● пармезан - малко настъган

Начин на подготвяне

Гъбите се почистват с влажна хартия, обелват се, не се мият под студена вода. Малките гъби /това е печурката/ се оставят цели, а Кралската печурка, защото е по-голяма гъба, се нарязва на филийки.

Шафранът се накисва в 3 с.л. топъл бульон. Оставя се настрани до прилагане.

В бездънен тиган/тенджера се изсипва 2 с.л. зехтин и маслото. Поставят се на сдържан котлон и откакто се разтопи маслото, се прибавя пресован чесън, разбърква се и се прибавят всичките гъби. Посоляват се със сол и се оставят да се задушат за към 10 -12 мин до прелестно златисто, като от време на време се разбъркват. След като са подготвени, се изваждат от тигана, похлупват се и се оставят настрани.

В същия тиган се прибавя още малко зехтин, към - 2 с.л., прибавя се наситнен шалот, посолява се и се оставя да омекне. Добавя се оризът, той не би трябвало да се измива под вода, да не се в профил нишестето, разбърква се за към 2 мин или до момента в който стане стъклен.

От зеленчуковия бульон стартира да се прибавя по 1 черпак при непрекъснато безредие на слаб котлон /от вероятни 9 степени на 4- та степен/. Трябва постепенно да къкри. Не се прибавя повече от 100 мл бульон.

След като са прибавени към 2 чаши от бульона и е изцяло всмукана течността, се прибавя виното, накиснатият шафран с цялата течност, разбърква се, оставя се да се изпари и се прибавя нова порция бульон.

След като се всмуква изцяло течността, се прибавя нов черпак при непрестанно безредие и още веднъж, до момента в който се поеме цялата течност. Това подготвяне на ориза е за към 20-25 мин. Трябва да е кремообразен на консистенция.

Когато се прибавят последните 100 мл бульон, се връщат гъбите, подправят се с прясно надробен черен пипер и малко преди да се всмуква течността, се отстранява тенджерата/тигана от котлона.

Оризът на тиган се сервира незабавно, по желание може да се прибавят люспи от пармезан.

Оризът с шафран и гъби е доста апетитен!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР