Можем ли да разпознаем своите емоции сред другите видове? А

...
Можем ли да разпознаем своите емоции сред другите видове? А
Коментари Харесай

59-годишно умиращо шимпанзе не искало да яде, но чуло гласа на стар приятел… (видео)

Можем ли да разпознаем своите страсти измежду другите типове? А могат ли те да разпознаят нашите?

Запознайте се с Мама, най-старото 59-годишно шимпанзе в Европа, която била отпред на матриархата на маймуните в Кралския зоопарк в Арнем, Холандия.

Маймуната била болна и към този момент не се хранела, чакайки последните си дни, само че когато силите напълно я напуснали, при нея пристигнал остарял приятел-учен и тази среща ще ви трогне до дъното на душата.

59-годишното шимпанзе на име Мама било прекомерно изтощено да се бори за живота си и просто лежала и чакала по кое време ще пристигна нейният час.

Животното към този момент не ядяло нищо и изглеждало, че нищо не може да провокира интереса му.

Когато научил, че Мама се е разболяла, професорът по биология и сравнителна физиология Ян Ван Хоф, който познавал шимпанзето от 1972 година, дошъл, с цел да се сбогува с нея.

Минало известно време преди Мама да познае Ян.

Реакцията й била необикновено прочувствена и сърцераздирателна: първо маймуната приела храна от ръката на Хоф без да схваща кой е този човек, само че след това вдигнала очи и познала своя остарял другар.

Тя издала мощен зов, свидетелстващ за наслада и почнала да гали Ян по главата. Мама прегърнала своя другар-учен и наподобява е била същинска щастлива.

За страдание, няколко дни след тази среща шимпанзето умряло.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР