Може ли Инспекцията по труда да налага глоби и имуществени

...
Може ли Инспекцията по труда да налага глоби и имуществени
Коментари Харесай

Сарафов сезира ВАС за глоби при неплатени заплати

Може ли Инспекцията по труда да постанова санкции и имуществени наказания на работодателите, които бавят изплащането на заплати? Този въпрос да бъде позволен със наложителна мощ от Върховния административен съд (ВАС) изиска и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов, оповестява ЛЕКС. Поводът за това са решения на административните съдилища, в които се застъпват разнообразни визии. Едното от тях се поддържа от съдиите в Административен съд-Стара Загора.

Те одобряват, че задължението на работодателя да заплати в откритите периоди уговореното трудово заплащане за осъществената работа не е с обществен темперамент и за неизпълнението му той не може да бъде глобяван от Инспекцията по труда.

„ Нарушението на нормата на член 128 КТ не касае съответно предписание от реда, открит в държавното ръководство за реализиране на публичните функционалности по правното контролиране на трудовите правни отношения, което би могло да бъде нарушено с несъмнено деяние или безучастие, заради което задължението на работодателя не е с обществен темперамент и за неизпълнението му не може да бъде наложена имуществена глоба по член 414, алинея 1 КТ “, декларират съдиите от Стара Загора.

Според тях само несъблюдение на задължението на работодателя да заплати 60% от брутното заплащане, само че не по-малко от минималната заплата, би могло да се глоби по чл.414, ал.1 КТ, защото съставлява обвързване от обществен ред – открита с императивна правна норма държавна интервенция в регулирането на трудовите правни отношения.

„ Ако се одобри, че с всяко неплащане или отчасти заплащане на трудово заплащане работодателят нарушава чл.128 от КТ, на процедура работодателят ще може да бъде административно-наказателно преследван както по чл.245, ал.1 от КТ, по този начин и по чл.128 от КТ и по чл.124 от КТ, което е неприемливо, поради идентичния обект на предпазеното публично отношение “, акцентират покровителите на това виждане.

В решения на останалите административни съдилища се приема, че за забавянето на изплащането на заплатите могат да се постановат имуществени наказания на работодателя от Инспекцията по труда.

„ Материалната норма на член 128, т. 2 от КТ с императив нормира договорните връзки в частта на погашение на трудовото възнаграждение-разписва обвързване за работодателя да изплаща трудовите хонорари в откритите периоди. Поставянето на обвързване за това държание е част от открития ред на държавно ръководство и обуславя публичноправен, а не гражданскоправен темперамент на тази норма “, акцентират те.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР