Може да се очакват затруднения в мисията на ЕС за

...
Може да се очакват затруднения в мисията на ЕС за
Коментари Харесай

Ще продължи ли ЕС мисията си по охрана в Червено море?

Може да се чакат усложнения в задачата на Европейски Съюз за отбрана на комерсиалните кораби в Червено море . Това се случва след изтеглянето на немската фрегата " Хесен " след двумесечна задача.

Командващият задачата Василиос Грипарис предизвести в Брюксел предходната седмица, че през идващите месеци ще разполага единствено с три фрегати , оповестява Der Spiegel. Това значи, че той към този момент няма да може да извършва задачата си за отбрана на корабите от нападенията на бунтовниците хути.

Конкретно тогава ще бъде допустимо да се ескортират най-много четири търговски кораба на ден през пролива Баб ал-Мандеб край крайбрежията на Йемен. Според Der Spiegel Грипарис е изискал от дипломатите на Европейски Съюз най-малко 10 военни кораба , както и въздушна поддръжка с дрон или аероплан за морско разузнаване.

Операцията по защита беше утвърдена от външните министерства на страните членки на Европейски Съюз на 19 февруари. Бойните кораби, които вземат участие в задачата, дават въоръжен конвой на търговски кораби, преминаващи през Червено море.

От началото на годината съюзените с Иран сили на хусите в Йемен атакуват морския превоз, като настояват, че вършат това в отговор на израелските военни дейности в Газа. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР