Може да се каже, че все повече Южна България ще

...
Може да се каже, че все повече Южна България ще
Коментари Харесай

Метеоролог: Южна България ще стане подобна на Северна Гърция, ще има изместване на климатичните пояси

" Може да се каже, че от ден на ден Южна България ще става сходна на Северна Гърция. В Северна България пък се чака климатът да стане подобен, какъвто преди е бил в Южна. Ще има изместване на климатичните пояси ". Такава прогноза направи пред държавното радио метеорологътНикола Петков.

" Сезонът с характерности на лято става по-дълъг.Сериозно леден зимен месец не сме имали от много време.Температурите се покачват в световен мащаб ", разяснява още той.

Ако тази наклонност продължи, ще се следят все по-често рискови метеорологични феномени, означи метеорологът. " Климатът се трансформира. Това е проявяване на световното стопляне ".

Петков разяснява и продължителните горещи талази у нас:

" Интересна е продължителността на горещата вълна. И преди сме имали години с 40 градуса. Когато времето се задържи топло прекомерно дълго, човешкият организъм не може да си отпочине. За нашия район горещите талази са нещо обикновено, както и интензивните превалявания при започване на лятото.

През последните десетилетия в България обаче се следи много съществено стопляне, изключително през летния сезон.Имаме нарастване на продължителността и интензивността на горещите талази ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР