Модерното изкуство не е за всеки. Понякога не можем да

...
Модерното изкуство не е за всеки. Понякога не можем да
Коментари Харесай

Най-добрият художник в модерното изкуство на Швеция е шимпанзе

Модерното изкуство не е за всеки. Понякога не можем да вникнем в творбите на тези, които гледат света по-различно от нас. Мнозина знаят, че Пикасо е неповторим създател, само че какъв брой пъти можем да разкодираме посланието? Посещенията на изложения за съвременно изкуство също имат своите странности, а от време на време се оказва, че даже познавачите могат да бъдат заблудени.

Такава е идната история. Малко след Втората Световна война, артистите стартират да опитват и да творят. Творбите от този диаметър постоянно са били обширно обсъждани от редицата създатели, които биха могли да покажат невероятни качества.

Сред участниците участва един художник, който прави своя дебют – Пиер Брусо. Неговата картина съумява да притегли редица фенове, а критиците са повече от очаровани. Това е първата галерия на Пиер и прави подобен звезден възторг. Мнозина споделят, че пред този човек и неговата четка ще се отворят доста порти. Той може да е идващият нравствен правоприемник на Пикасо. Ролф Андерберг написа в изданието „ Posten “, че множеството произведения били помпозни, само че френският художник Пиер Брусо е нещо доста друго и толкоз красиво:

„ Пиер Брусо рисува със мощни черти и ясна увереност. Четките му се усукват в гневна фикция. Художникът се показва с деликтност на балерина. “

Трябва да отбележим, че това в действителност са доста топли думи за човек с перо за преустановяване на креативен кариери. Сред всички критици има единствено един с отрицателно мнение:

„ Само маймуна може да нарисува такава нелепост “

И е прав. Преди да пристигна време за изложбата, Ейк Акселсън е бил прекомерно изтощен от превземките и решил да накаже своите сътрудници, които явно се опитвали да схващат всяка форма на изкуство. Решил да тества качествата на критицата и за тази цел потърсил създание, което минимум схваща от изкуство. Отишъл в зоо парка и попаднал на 4-годишното шимпанзе Питър. След къс диалог с пазачите, Ейк съумял да обезпечи задоволително материали за изкуството му и творчеството почнало интензивно. Спонсорът на Питър минал и след известно време съумял да събере няколко картини на изгряващата звезда. Останалото е история. Длъжни сме да отбележим, че Андерберг не отхвърля думите си, откакто схваща истината. Той продължава да твърди, че картината е била най-хубавата. След разкриването на истината се продава за сумата от 90 $ (650 $ днес).

 Brassau

Снимка: By Åke Axelsson – GP, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3618733

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР