Мнозина от нас мечтаят един ден да прелетят над повърхността

...
Мнозина от нас мечтаят един ден да прелетят над повърхността
Коментари Харесай

Красива визуализация показва как би изглеждал един полет над Марс

Мнозина от нас мечтаят един ден да прелетят над повърхността на Марс. В края на краищата планетата предлага толкоз доста забавни места за проучване.

Днес тази фантазия е на път да се сбъдне. Макар и виртуално.

Космическият уред " Марс Експрес " картографира Червената планета от години. Сега той ни дава опция да я разгледаме от близко посредством анимация, формирана от хиляди негови изображения.

Една от най-забележителните области на Марс е нейният Noctis Labyrinthus - латинското название на " Лабиринтът на нощта ". Тя се намира сред Валес Маринерис и гигантските вулкани на района Тарсис.

Този разрушен терен съставлява система от долини, които се простират на близо 1200 километра. Учените комбинират изображенията на " Марс Експрес " на Европейската галактическа организация и ги трансформират в един необикновен виртуален полет над терена. По този метод можем да надзърнем през очите на бъдещите откриватели на Червената планета.

Какво е предизвикало Noctis Labyrinthus?

Този лабиринт от долини не се е появил за една нощ. Това е зона на разломи в сърцето на район, наименуван Тарсис Рийс. По създание долините са се образували, когато вулканизмът в Тарсис е довел до основаването на издатина, която е предиздвикала огромна част от околията да се извие. Именно по този начин са се формирали и тектонични напрежения в близките региони.

Кората в действителност изтънява и се образуват структури, наречени " грабени ". ( " Грабен " значи " могила ".) Представете си грабените като траншеи от материал, който се е утаил, когато кората е изтъняла и се е разширила. Освен това под по-голямата част от района се намират разломи. Някои от грабените са дълбоки до 5000 метра, което е удостоверение за тектоничните сили, работили в античното минало на Марс.

Полет над района

Полетът над Noctis Labyrinthus е пътешестване във времето. Например най-високите плата в изображенията съставляват първичното равнище на повърхността. Представете си по какъв начин е изглеждала преди цялата тектонична активност и преди да се откъснат части от повърхността.

Пресичащите се каньони и долини, основани от вулканичните напрежения, може да наподобяват дребни тук, само че те са необятни до 30 км и дълбоки до 6 км. През хилядолетията великански свлачища са се спускали по скатовете, покривайки по-старите елементи на повърхността.

По други скатове на долината се виждат огромни полета от дюни. Те са се образували, когато марсианските ветрове са разнасяли пясък по повърхността. Общо взето, това прехвръкване ви демонстрира милиони години геоложка история.

То е ненапълно аналогично на прехвръкване над и през земния Гранд каньон и проучването на пресичащата го зона на разломи в основата му. Подобно нещо би посочило най-ранните структури, които способстват за сложността на каньона.

Как тази визуализация е била основана

Готино е да си представим по какъв начин „ Марс Експрес “ концентрира кино камера с висока резолюция върху повърхността. Това видео обаче се състои от доста обособени изображения. Гледките идват от повече от осем обиколки на „ Марс Експрес “.

В допълнение към тях екипът комбинира фотоси с топографска информация от дигитален модел на терена. Това оказва помощ на учените да генерират тримерен пейзаж, като всяка секунда от видеото се състои от 50 обособени фрагмента, визуализирани по авансово заложен път на камерата.

Добавена е мъгла, с цел да се прикрият границите на модела на терена. Тя стартира да се натрупва на разстояние сред 150 и 200 км. Видеото е центрирано на марсианските координати 7° ю.ш., 265° и.д.

Източник: Universe Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР