Многократно съм засягал темата за търговията с врага. Имам предвид

...
Многократно съм засягал темата за търговията с врага. Имам предвид
Коментари Харесай

Какво продаваме на Америка и какво Вашингтон иска да скрие от света

Многократно съм засягал тематиката за търговията с врага. Имам поради търговията на Русия с груповия Запад, който повече от шест месеца води санкционна война против страната ни. Войната, за жалост, към момента е едностранна. Нападат ни, вкарват нови пакети наказания, а ние единствено отразяваме, т.е. приспособяваме се и се пазиме.

Днес стана мъчно да се проучва обстановката в региона на външноикономическите връзки на Русия с други страни заради обстоятелството, че Федералната митническа работа (ФМС) и други стопански ведомства на Русия затвориха оперативната статистическа информация за външната търговия на страната. Но някои неща могат да се научат от информация, идваща от статистическите и митническите служби на други страни, с които Русия търгува.

По последни данни на Министерството на търговията на Съединени американски щати от януари до юли тази година за Русия са изнесени американски артикули на обща стойност 1,30 милиарда $. Вносът от Русия в Съединени американски щати се прави оценка за този интервал на 11,64 милиарда $.

Така че руско-американската търговия тази година е като еднопосочна улица. Нашите колета в чужбина надвишават покупките ни от чужбина съвсем 9 пъти! За съпоставяне: предходната година износът ни за Съединени американски щати възлиза на 16,88 милиарда $, а вносът ни от Съединени американски щати - 17,54 милиарда $. Търговията беше повече или по-малко уравновесена.

След 24 февруари тази година Вашингтон неотложно наложи търговски наказания против Русия, като те бяха изключително сурови за доставките на американски артикули за Русия. Имаше някои ограничавания за импорт от Русия, само че те бяха доста умерени.

Логиката тук е явна. Трябва да задушим съветската стопанска система, като отрежем жизненоважни вложения и високотехнологични артикули. Особено като се има поради, че някои от тях (например чиповете) се употребяват в производството на съветски оръжия.

Но доставките на редица артикули от Русия са нужни на американската стопанска система. Америка ще заплати за тях със същите долари. И в някакъв миг Вашингтон, който управлява международната доларова система, ще натисне бутона и ще нулира всички спестявания на Русия в американска валута.

Москва одобри тези правила на играта, които могат да бъдат наречени правила на играта на разпределяне. Вместо да приключи доставките на стоките си в чужбина (а Съединените щати имат остра потребност от някои стоки), Москва направи всичко допустимо, с цел да продължи доставките на артикули на основния си зложелател.

На 25 август Асошиейтед прес (АП) разгласява публикация „ Шест месеца война, съветски артикули към момента текат към Съединени американски щати “.

Публикацията стартира с този увод: „ Шест месеца след началото на спора в Украйна, американски компании, в това число федерални реализатори, не престават да купуват всичко от огромни съветски корпорации от брезови подове до оръжеен исполин. “

Авторите на обявата Джулиет Линдерман и Марта Мендоса означават, че цифрите, употребявани в публикацията, са подробна информация от американските статистически и митнически служби. Това са освен индикатори за разноските, само че и данни за броя на корабите и пратките артикули, пристигнали от Русия, техните физически размери. Те пишат в частност:

„ Асошиейтед прес откри, че повече от 3600 колета с дървен материал, метали, каучук и други артикули са пристигнали в пристанищата на Съединени американски щати от Русия, откогато тя стартира да изстрелва ракети и въздушни удари против своя комшия през февруари. Това е доста понижение по отношение на същия интервал през 2021 година, когато дойдоха към 6000 колета, само че към момента възлиза на повече от 1 милиард $ на месец. “

Те дават подробна информация за обособени групи артикули, пристигнали от Русия в Съединени американски щати в интервала от 24 февруари до 12 август. Най-голям брой колета артикули - " горски и дървен материал ". Общо 1294 партиди с тегло 96,1 хиляди тона. По-нататък (по брой партиди стоки): " Метали " (черни метали, алуминий, исполин, железен прахуляк и др.) - 909 партиди с тегло 264,44 милиона тона. На трето място е товарна група " Продоволствие " - 341 партиди с тегло 9,97 хиляди тона.

Има доста забавни стокови позиции, които по някаква причина не се загатват в медиите. Например: „ Радиоактивни материали ” (47 партии; 7,7 хиляди тона); „ Въглеродни и графитни електроди ” (39 партиди; 8,04 хиляди тона); Боеприпаси (47 партиди; 3,39 хиляди тона); „ Оборудване за нефтодобив ” (20 партиди; 791,99 тона); „ Апаратура за обработка на данни ” (11 партиди; 446,5 тона); „ Оптичен кабел ” (8 партиди; 388,41 тона); „ Турбини ” (2 партиди; 45,43 тона) и други

Смятам, че най-малко част от стоките от посочените групи могат и би трябвало да бъдат класифицирани като „ стратегически значими ”. И поражда въпросът за какво след 24 февруари Москва продължи да ги доставя на страна, която непосредствено ни разгласи за собствен главен зложелател?

Статията в действителност съдържа подмятания върху кои „ горещи точки “ Русия може и би трябвало да се " натисне “ преди всичко.

По този метод Русия е основен експортьор за Съединените щати на такива метали като алуминий, стомана и исполин. Прекратяването на тази търговия може фрапантно да увеличи цените за американците, които към този момент се борят с инфлацията. Авторите на публикацията цитират Джейкъб Нел, икономист в Morgan Stanley, който споделя:

„ Основната концепция зад глобите е, че се пробвате да действате по метод, който наранява другата страна повече и ви наранява по-малко “.

За да понижат болката, множеството американски компании за стомана поддържат връзките си с съветски снабдители. Такава търговия, изключително при алуминий, продължава съвсем без спиране от 24 февруари.

От февруари AP е разкрила повече от 900 колета с метали на обща стойност над 264 милиона тона. Русия е един от най-големите производители на недопечен алуминий отвън Китай и забележителен международен експортьор.

Руският алуминий си проправя път в американските елементи за коли и самолети, кутии от сода и кабели, стълби и слънчеви панели. Най-големият покупател от Съединени американски щати при започване на 2022 година беше дъщерно сдружение на съветския алуминиев колос Русал.

През април висшето управление на Rusal America купи американската част от компанията и я преименува на PerenniAL. Само през юли PerenniAL е внесла над 35 000 тона от Русия.

Друг американски вносител на метали, Tirus US, е благосъстоятелност на съветската компания ВСМПО-АВИСМА, най-големият производител на исполин в света. ВСМПО главно доставя метал на съветската войска за създаване на изтребители. И Tirus US продължава да доставя съветски исполин на повече от 300 компании в 48 страни, в това число редица купувачи от Съединени американски щати, вариращи от производители на бижута до аерокосмически компании.

На 8 март Джо Байдън разгласи, че Съединените щати не разрешават целия импорт на съветски нефт, газ и сила, „ ориентирани към основната артерия на съветската стопанска система “. „ Това значи, че съветският нефт към този момент няма да се приема в пристанищата на Съединени американски щати и американският народ ще нанесе нов мощен удар на военната машина на Путин “, сподели той.

Часове след известието се появиха известия, че транспортен съд, пренасящ 1 милион барела съветски нефт за Съединени американски щати, е трансформирал курса си към Франция. Но това беше единствено демонстративна акция.

По-специално през юли медиите оповестиха, че танкер, пренасящ почти 75 000 барела съветски битуминозен нефт, е влезнал в пристанището на Тексас Сити, Тексас. След дълъг преход през Северния Атлантик съветският нефт беше изпратен в рафинериите на американската компания Valero.

След 8 март доставките на съветски нефт продължиха за Valero, ExxonMobil и други американски компании. Мениджърът на ExxonMobil Джули Кинг сподели пред АП, че юлската доставка на нефт идва от Казахстан и не е била обект на наказания. В публикация на AP за вноса на съветски нефт в Съединени американски щати се отбелязва:

„ Сега неразрешените артикули като съветски нефт и газ продължиха да влизат в американските пристанища дълго след оповестяването на наказания заради интервали на „ разпределяне “, позволяващи на фирмите да съблюдават съществуващите контракти.

В някои случаи може да бъде мъчно да се дефинира произходът на артикули, изпратени от съветски пристанища. Американските енергийни компании не престават да внасят нефт от Казахстан през съветски пристанища, макар че този нефт от време на време се смесва с съветско гориво.

Търговски специалисти предизвестяват, че съветските снабдители са ненадеждни, а непрозрачните корпоративни структури на множеството огромни съветски компании затрудняват определянето на връзките им с държавното управление.

Не попадат под глобите и нуклеарните материали от Русия. AP също по този начин наблюдава доставки на радиоактивен уранов хексафлуорид на стойност милиони долари от съветската държавна JSC Tenex, най-големият експортьор в света на първични материали за нуклеарния горивен цикъл, до Westinghouse Electric Co. в Южна Каролина. В публикацията се отбелязва:

„ Говорителят на Westinghouse Кати Ман сподели, че като част от процеса на произвеждане на нуклеарно гориво, техните уреди за произвеждане на гориво получават обогатен уранов артикул и го преработват в горивни пелети. Тя сподели, че Westinghouse не има урана, употребен за производството на горивото. Този материал принадлежи на клиенти, ръководещи атомни електроцентрали по целия свят.

Ще прибавя, че още през март съветските управляващи повдигнаха въпроса за нуждата от прекъсване на доставките на обогатен уран за Съединени американски щати, от който зависи работата на доста американски атомни електроцентрали. Една уранова глоба от Москва би провокирала незабавна енергийна рецесия в Съединени американски щати. Досега по някаква причина Москва не е взела решение за такава уранова глоба.

Публикацията на AP при започване на септември беше коментирана от Global Research в публикацията „ US Imported $6 Billion from Russia as It Forces Others to Quit Doing Business with Moscow “).

Авторът на публикацията Драго Боснич отбелязва:

„ Съединените щати, като водеща западна мощ, която тласна своите европейски и други васали в икономическа война с Русия с опустошителни последствия за Европейски Съюз и други стопански системи, не престават да вършат бизнес с Москва... "

Според статистиката, предоставена от Associated Press, от 24 февруари повече от 3600 кораба от Русия са пристигнали в американските пристанища. Въпреки че това е съвсем 50% по-малко от предлагането през същия интервал спрямо предходната година, вносът към момента е над 6 милиарда $.

Драго Боснич отбелязва, че мощно диференцираният метод на Вашингтон към въпроса какво би трябвало да бъде неразрешено в съветския импорт и какво би трябвало да се резервира, разрешава на други страни да подходят „ креативен “ към антируските наказания.

Особено подобен „ изобретателен “ метод се следи измежду тези страни, които не са се включили непосредствено към антируските наказания. Лицемерието на Вашингтон мощно отслабва успеваемостта на глобите против Москва.

„ Вашингтон се пробва да окаже дипломатически напън върху други да спрат да вършат бизнес с Москва. Докато мнозина следват диктата на Съединени американски щати, други освен поддържат икономическите си връзки с Русия, само че даже ги уголемяват.

Например Турция, която е член на НАТО от 1952 година, е удвоила вноса на нефт от Русия тази година.

Този двуличен метод сътвори отчаяние в доста страни, в това число огромни международни сили като Индия... сходно на Турция, Индия също усили доста своя импорт на сила от Русия, макар натиска на Съединени американски щати да попречи на Ню Делхи да направи това. “

Може да се означи също, че Вашингтон е много търпелив към разширението на търговията на Турция с Русия, защото някои турски компании започнаха да играят ролята на медиатори. Тези артикули, които преди са били изпращани непосредствено от Русия в Съединените щати, в този момент се изпращат там през Турция. Това заяви на 30 август турският вестник Yeni Safak, базирайки се на източници измежду турски предприемачи.

Според източниците на изданието фирмите, напуснали Русия, търсят турски сътрудници, на които се предлага комисионна и общ бизнес.

„ Бизнесмените, с които разговаряхме, означиха, че през последните месеци броят на сходни оферти от американски компании се е нараснал “, се споделя в материала.

Но Европа, за разлика от Турция, Индия и редица други страни, които „ изобретателно “ подходиха към въпроса за антируските наказания, сподели, че е изцяло американски васал. Тя категорично извършва всички наказания, без съмнение, „ стреляйки в крайници “. Това заплашва с грандиозни енергийни и стопански рецесии, а може би и с провал на тогавашната „ обединена “ Европа.

„ А по какъв начин ще наподобява Европа през 2023 година, откакто е минала през цялостен политически колапс? Каквото и да се случи с Европа и другите васали на Съединени американски щати, едно нещо е несъмнено - Америка ще продължи да внася артикули от първа нужда от Русия, до момента в който оказва напън върху другите да не го вършат ", споделя Драго Боснич.

" Това обаче не е безусловно неприятно, защото ще бъде съвършеният лакмус за суверенитет за мнозина по света и превъзходен индикатор за това кой ще има привилегията да се причисли към новия многополюсен свят на суверенни страни “, заключава още специалистът.

Що се отнася до Русия, тя би трябвало да обезсили търговията си с главния зложелател допустимо най-скоро. Строго видяно, доставките на съветски артикули зад граница даже не могат да се нарекат „ търговия “.

По-правилно би било да го назовем " помощ " на врага. Защо? Защото милиардите долари, които Русия през днешния ден получава от Съединени американски щати, тя не може да похарчи за закупуването на нужните артикули. И в един миг насъбраните милиарди долари ще бъдат нулирани от врага с просто натискане на бутон.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР