Много собственици на домашни любимци обичат своите четириноги приятели толкова

...
Много собственици на домашни любимци обичат своите четириноги приятели толкова
Коментари Харесай

Трябва ли да спите с домашния си любимец

Много притежатели на домашни любимци обичат своите четириноги другари толкоз доста, че са подготвени да прекарват време с тях 24 часа в денонощието. Ето за какво те се интересуват дали е допустимо да спят с котка или куче , до каква степен е безвредно както за тях, по този начин и за животното.

Какво се случва, в случай че спите с куче в едно легло или пуснете котка? Д-р Дана Върбъл, основен ветеринарен доктор на Северноамериканското ветеринарно сдружение, счита, че като цяло за животните е потребно да спят със стопаните си . Ако се съмнявате дали можете да спите с тях, вижте какво споделя лекарят: кучетата и котките, които се свързват по-тясно със стопаните си, изпитват спомагателни изгоди за здравето, в това число повишение на потребните невротрансмитери като окситоцин и допамин, които са хормони на положителното самочувствие. Домашните любимци, които споделят едно легло със своя човек, нормално имат по-високи равнища на доверие и по-тясна връзка с хората в живота си. Това е огромна демонстрация на доверие от тяхна страна.
 /iStock
Рисковете от спането с куче или котка

Всеки притежател на животно би трябвало да реши рисковете от това да пусне домашния любим в леглото си . Лекарите считат, че животните могат да се движат, да лаят и по този начин да нарушават съня. Важна причина да не спите с котка в едно легло е, че тези животни имат променлив сън и неизбежно ще станат и ще се разхождат към леглото. Цялата тази активност ще докара до нездравословен сън. Тези „ микросъбуждания “, които могат да се случат без ваше познание, са разрушителни, тъй като ви пречат да имате бездънен сън. Те са свързани с освобождението на хормона на напрежението кортизол, който може в допълнение да утежни съня.
 /iStock
Има обаче такива хора, които могат и даже би трябвало да спят с домашните си любимци. Хората с меланхолия или тревога може да намерят за потребно да извикат домашния си любим в леглото, защото  могат да почувстват, че това пухкаво създание понижава безпокойството им.

За кого е рисково спането с домашни любимци

Въпреки обстоятелството, че лекарите оферират на притежателите сами да решат дали е допустимо да спят с домашния си любим, някои хора би трябвало да помислят добре, преди да го създадат. Рисковата група включва 5 категории. Това са хора, които страдат от апнея, бодърствуване, астма, алергии или забавена фаза на съня. Хората, страдащи от бодърствуване и други нарушавания на съня, са най-податливи. Съвместният сън с домашни любимци не е наложително да води до бодърствуване, само че има и такава възможност. Всеки път, когато вашите цикли на сън бъдат прекратени, вие нарушавате способността на мозъка да се възвръща на клетъчно равнище, да консолидира спомените, да съхранява нова информация и да приготвя тялото за оптимална работа. По този метод хроничната липса на съответна отмора визира способността ви да се концентрирате, да научавате нови неща, да бъдете изобретателни, да решавате проблеми и да вземате решения.
 /iStock
Дори в случай че вашето куче или котка не си сменя козината, не забравяйте, че алергените се намират в слюнката и кожата на животното. Така ще бъдете изложени на дразнители в продължение на осем часа през нощта и ще страдате от сълзене на очите и запушен нос. Това, дружно с придвижването на животното, може да ви попречи да спите добре. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР