Много малко с страничните реакции след ваксиниране, при които се

...
Много малко с страничните реакции след ваксиниране, при които се
Коментари Харесай

ИАЛ: Едва 7 са регистрираните случаи, при които се е наложило лечение след ваксинация |

" Много малко с страничните реакции след имунизиране, при които се е наложило кортикостероидно лекуване - това са 7 случая от общо над 3600 в нашите база данни. "

Това заяви за БНР д-р Мария Попова, шеф на Дирекция " Проследяване на лекарствената сигурност и клинични изпитвания " в Изпълнителна организация по медикаментите, представител на България в европейския комитет по лекарствената сигурност.

Тя посочи, че сред тях няма анафилактичен потрес (животозастрашаваща алергична реакция). Въпросните седем души са имали къс престой в болница, посочи Попова.

По думите ѝ сред 2 и 3 на 100 са записаните при нас алергични реакции след имунизиране под формата на обрив.

" Няма релативно увеличение на броя на нежеланите реакции по отношение на броя на имунизираните. Тяхната периодичност остава в границите на доста редки , несъмнено, друго е съотношението на другите реакции. Но аргументи за безпокойствие нямаме. Ваксините са централизирано позволени артикули на равнище ЕМА (Европейска организация по лекарствата) и това е голямо преимущество при следенето точно на сигурността, уточни доктор Попова.

По думите ѝ в процеса на следене на успеваемостта, сигурността и страничните реакции вземат участие и институции на международно равнище - това са СЗО, Американската организация по сигурност на храните и медикаментите, китайските, японските и канадските организации по сигурност, както и съответната организация във Англия.

" Това е една мощна оценка на съотношението полза-риск, която се прави непрестанно ", добави тя.

Данните за нежеланите реакции се обновяват всеки месец. Кратките характерности на имунизациите, посредством ЕМА, също се обновяват въз основата на събираните и следените " под лупа " данни за имунизациите, тъй като се сплотява целият народен потенциал на страните членки ", съобщи още доктор Попова от ИАЛ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР