Младият американски цигулар Алекси Кени ще гостува за първи път

...
Младият американски цигулар Алекси Кени ще гостува за първи път
Коментари Харесай

Американецът Алекси Кени: Първата ми цигулка беше направена от български лютиер

Младият американски цигулар Алекси Кени ще гостува за първи път на българска сцена в края на този месец в цикъла „ Концертмайсторите “. Той ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио по покана на диригента Максим Ешкенази и ще извърши Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон-Бартолди. Програмата на концерта включва още Четвъртата „ Италианска “ Симфония от Менделсон и Концертино за кларинет от Вебер със специфичното присъединяване на младата българска кларинетистка Ангелина-Огняна Гочева – притежател на премията на „ Кантус Фирмус “ от състезанието „ Млади виртуози 2017 “. Събитието е на 31 януари от 19:30 ч. в зала „ България “.

Алекси Кени, който навърши 24 години на 18 януари, е новоизгряваща звезда и кариерата му към този момент прави усещане. Талант, който би трябвало да следим, написа в. „ Ню Йорк Таймс “, където го дефинират като цигулар, който незабавно приковава вниманието на публиката с красивото фразиране и внимателно свирене.

Алекси е притежател на премията Avery Fisher Career Grant за 2016 година, а през 2013 година печели състезанието на „ Гилдията на концертните реализатори ”, което пък води до неговия сполучлив дебют в влиятелната зала Карнеги Хол в Ню Йорк.

Алекси е роден в Пало Алто (Калифорния) през 1994 година и е приключил в класа на Доналд Уайлърстайн и Мириам Фрийд в Консерваторията New England в Бостън.

През този сезон той ще дебютира с доста симфонични оркестри и ще показа няколко камерни рецитала в Карнеги Хол, дружно с пианистката Ренана Гутман. Като реализатор на камерна музика Кени си е партнирал с актьори като Кристиан Тецлаф, Ким Кашкашян, Стивън Исерлис, а това е повече от добра препоръка за гения и опциите му. Как се усеща младеж като него като притежател на толкоз влиятелния Avery Fisher Career Grant, което го подрежда до музиканти като Джошуа Бел, Гил Шахам, Сара Чанг, Хилари Хан и други?

За мен беше голяма чест да получа премията, тъй като постоянно, когато е ставало дума за нея, съм изпитвал огромно почитание към всички нейни получатели. Един от плюсовете на премията е, че има финансово изражение – 25 000 $, които музикантът може да вложи за развиването на кариерата си. И в действителност аз ще издам дебютния си компактдиск скоро, което е доста вълнуващо. Но считам, че огромният плюс е престижът, който носи, както и признанието, което води до последващи предложения и концерти, и ми дава преимущества, да вземем за пример, за моя мениджмънт, с който работя към този момент от една година. Така че по мистериозни за мен пътища тази премия ми оказва помощ доста - за мен да научават повече хора, да строя име в музикалния бизнес, и аз съм доста признателен за това.

Дни преди първото си посещение в България, младият американски цигулар показа:

Не знам доста за България. Винаги съм знаел, че София е доста антична европейска столица, само че на процедура в никакъв случай не съм посещавал източноевропейска страна, като изключим Русия. Така че за мен крие обаяние най-сетне да пътувам до този район. Чувал съм толкоз доста за музиката в България. И би трябвало да споделя, че първата ми цяла цигулка беше от български лютиер – тогава аз бях на 9 години и в съзнанието ми остана, че това е страна с доста натоварен музикален живот. Проверявал съм и знам, че има доста оркестри в София, познавам и музиканти от вашата страна, тъй че съм припрян да дойда.
Цялото изявление с Алекси Кени за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР