Мира Добрева – доскоро телевизионна водеща, днес тя е изцяло

...
Мира Добрева – доскоро телевизионна водеща, днес тя е изцяло
Коментари Харесай

Дебютният роман на Мира Добрева „Светулки зад решетките“ е на пазара

Мира Добрева – до неотдавна телевизионна водеща, през днешния ден тя е напълно отдадена на писането. През 2020 година показа и първата си книгата „ Столетниците – благословия или орис “, в която споделя за необикновените истории и мъдростите, които са ѝ споделили „ друговремците ”.

Четири години по-късно по рафтовете в книжарниците към този момент ще намерите и първия ѝ разказ – „ Светулки зад решетките “. Нека му обърнем повече внимание в идващите редове.
Мира Добрева – от екрана до романа
Професионалният път на стартира през 1996 година, когато тя сбъдва фантазията си и става кореспондент в „ Календар ” по Нова телевизия. Тогава, в първия си работен ден, тя е изпратена да отразява убийството на Андрей Луканов.

По време на професионалното си развиване, Мира е работила като кореспондент и редактор в Българска национална телевизия. Била е водещ на късите излъчвания вести и създател на голям брой документални филми за хора в бедстващо състояние.

От 2011 година до 2022 година е била създател, водещ и продуцент на предаването по Българска национална телевизия „ Отблизо с Мира “. Оттам е и поредицата „ Столетниците на България “, която я е въодушевила за написването на първата ѝ книга.

Днес продължава да бъде създател и продуцент на предаването, само че и прави документални филми в поредицата „ В кадър “ по Българска национална телевизия. През 2023 година Мира Добрева афишира, че слиза от екран.
През всичките тези години тя е отличена с голям брой награди:
Два пъти печели „ Жена на годината “, в категория „ Телевизионна публицистика “ на списание „ Грация “ през 2005 година и 2011 г.;Наградена е от Агенция за обществени връзки VIP Communication с призове в категориите „ Културно завещание и национални полезности “ и „ Популяризиране на българската просвета и история “ през 2013 и 2014 г.Печели специфична премия от Международния кино фестивал „ Наследство ” за своята графа „ Столетниците на България “ през 2015 година и др.;Удостоена е с премията „ Достойна българка за 2024 “ на в. „ 24 часа “.
Днес Мира споделя, че не ѝ липсва работата в малкия екран и не съжалява за годините, прекарани там. Решава да приключи изявите сиси на екран, с цел да потърси мъдрост и схващане за живота, оттатък егото.

Прекарва известно време в Клисурския манастир, където освен открива същината на пробуждането, само че и написа част от дебютния си разказ „ Светулки зад решетките “.
Какво стои зад историите в „ Светулки зад решетките “?
Читателите се питат дали романът е автобиографичен, защото в елементи разказва възприятията и страстите на двете основни героини и тежката им алкохолна взаимозависимост. Откровеното предаване на историите в него съумява по този начин мощно да повлияе на хората, че и те самите да усетят болката на героите в романа.

Истината е, че Мира Добрева е била поддръжка на близки до нея, които са се сблъсквали с тъмнината на алкохолната взаимозависимост. Това обаче, което откровено я е въодушевило, били историите на четирима съответни индивида. Те в дълбочина разказали за битката и своите компликациите и срещнали авторката още по-отблизо с всичко, през което минават.

Макар и „ Светулки зад решетките “ да не е автобиографичен разказ, той мощно застъпва казуса със зависимостта. В изявление Мира споделя, че в случай че един пияч е написал книгата, тя няма да звучи по същия метод, както в случай че е написана от човек, който се е преборил с алкохолизма.
Зад решетки ли са светулките и какво е било първичното име на романа?
„ Светулки зад решетките “ е разказ, който освен ще ви накара да се замислите какъв брой нежен може да бъде един подвластен човек, само че и какъв брой лимитирана може да бъде неговата независимост. Той остава зад решетките на тъгата, болката и безпомощността, до момента в който не открие своето прояснение.

Издател на книгата е Книгомания, а неин редактор е писателят Владимир Зарев – кумир на Мира Добрева, която има всички негови книги. Той бил удивен от романа, чието в началото име било само „ Светулките “.

Тогава Зарев направил предложение заглавието да бъде „ Предупреждението “. Но защото книгата не е за помощ за справяне с алкохолизма, а Мира Добрева държала доста на името „ Светулките “, той добавил само „ Зад решетките “.

Можете да откриете дебютния разказ на Мира Добрева „ Светулки зад решетките “ както в Книгомания, по този начин и във всички огромни книжарници в страната. Коричната ѝ цена е 22 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР