Министерството на земеделието на САЩ издаде федерална заповед, че млекодайните

...
Министерството на земеделието на САЩ издаде федерална заповед, че млекодайните
Коментари Харесай

Следи от вирус на птичи грип са открити в пастьоризирано краве мляко в САЩ

Министерството на земеделието на Съединени американски щати издаде федерална заповед, че млекодайните говеда, които се движат сред щатите, би трябвало да бъдат тествани за птичи грип ( H5N1), оповестява.

Федералната заповед беше оповестена ден откакто здравни чиновници разясниха, че са разкрили инактивирани останки от вируса в проби от краве мляко, взети от ферми и от рафтовете на магазините. Те обаче подчертаха, че такива останки не съставляват прочут риск за хората или доставките на мляко.

От началото на епидемията повече от 90 милиона птици в Съединени американски щати или са умрели от вируса, или са били евтаназирани, с цел да се предотврати разпространяването. Откакто бяха доказани случаи при млечни крави в Тексас и Канзас в края на март, 33 ферми в осем щата са разпознали случаи. Длъжностни лица споделиха, че проби от крава в Канзас демонстрират, че вирусът може да се приспособява, с цел да се популяризира към повече животни. Междувременно двама души - и двамата фермери - са били инфектирани с вируса. Здравните чиновници споделиха, че следят 44 души, които са били изложени на инфектирани животни.

Новата заповед е част от поредност от ограничения, които държавното управление на Съединени американски щати подхваща, с цел да се оправи с огнищата на птичи грип, който неотдавна стартира да заразява все по-голям брой бозайници. Въпреки това, съгласно американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите, рискът за публичното здраве е невисок.

Американската администрация по храните и медикаментите и американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите от дълго време предизвестяват за заплахите от потреблението на сурово или непастьоризирано мляко заради капацитета то да носи рискови микроби.

„ Провеждаме спомагателни разбори на проби от мляко от рафтовете на магазините в цялата страна, както и следствия, предопределени да оценят всевъзможни евентуални вариации в другите типове млечни артикули “, сподели Американската администрация по храните и медикаментите.

„ Очакваме резултатите от тези изследвания да бъдат налични през идващите дни или седмици “, сподели Дон Пратер, заместник-директор на Центъра за сигурност на храните и приложно хранене на Американската администрация по храните и медикаментите, по време на конференция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР