Министерството на здравеопазването е бенефициент по европейска оперативна програма. Стойността

...
Министерството на здравеопазването е бенефициент по европейска оперативна програма. Стойността
Коментари Харесай

Самоков, Банско, Велинград, Върбица и Смолян си имат нови високоп...

Министерството на опазването на здравето е бенефициент по европейска оперативна стратегия. Стойността на плана е близо 164 млн. лева, от които са изразходвани към 120 млн. лева

 

Главната цел на плана е обезпечаване на подобаваща и ефикасна здравна инфраструктура, която да способства за възстановяване на качеството и сигурността при оказване на здравна помощ в страната, както и за обезпечаване на равнопоставен и своевременен достъп до качествена здравна помощ при незабавни положения, добави той.

 

Пет коли за спешна помощ по плана за модернизиране на незабавната помощ се чака де бъдат доставени, зави през вчерашния ден заместник-министърът, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

По плана се планува пазаруване на 400 коли за спешна помощ, а към края на периода остава да бъдат обезпечени още 35 коли за спешна помощ, добави той.

 

Въпреки удължаването на периода на плана, близо 45 млн. лева ще останат неусвоени, което значи, че страната ни ще би трябвало да ги върне в Европейската комисия, сподели още той. Правителството утвърди през вчерашния ден 45 млн.лв., с които се обезпечава националното финансиране за дотъкмяване на плана доникъде на идната година и реализиране на всички знаци, заложени в него. Целта е планът да бъде изцяло приключен, тъй като в случай че не успеем, страната ни би трябвало да върне цялата сума от 163 млн. лева, изясни проф. Гетов.

 

По думите на Марияна Василева, началник на плана, съставените елементи на плана са три, като единият има за цел възстановяване на инфраструктурата на 169 филиала за незабавна помощ, 27 центъра за незабавна помощ и 33 незабавни отделения в държавни лечебни заведения.

 

Вторият съставен елемент има за цел модернизиране на пространствата в 237 обекта и се извършва посредством доставка на профилирано здравно съоръжение и здравно обзавеждане. Т

 

ретият съставен елемент включва обезпечаването на 400 коли за спешна помощ, като по него остава да се обезпечат последните 35, уточни Василева.

 

Проектът стартира в края на 2018 година, като малко преди този момент Министерството на здравеопазването приготви първата социална поръчка, която беше за доставка на коли за спешна помощ, напомни Василева. През 2019 година бяха оповестени и първите публични поръчки за осъществяване на строително-монтажните действия и строителен контрол, а първите контракти се подписват през идната година. Една от огромните компликации, която не ни даде опция да поддържаме нужното движение по осъществяване на плана, беше коронавирус пандемията, сподели още тя. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР