Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център

...
Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център
Коментари Харесай

Външното министерство осъди нападението срещу ЛГБТИ центъра

Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център „ Рейнбоу хъб “ в столицата, което прави оценка като неприемлива демонстрация на назадничавост и тъпчене на правата на индивида и съществени свободи на жители на Република България. Това съобщи генералният шеф по световните въпроси в Министерство на външните работи Уляна Богданска по време на среща с представители на неправителствени организации във връзка нападението на 30 октомври срещу общностния ЛГБТИ център „ Рейнбоу хъб “. От министерството показаха съжалението си за претърпяното принуждение. Подчертано бе, че отбраната на човешкото достолепие и свободата на личността са съществени демократични полезности, а прояви на хомофобия и ненавист нямат място в българското общество.

Срещата бе проведена в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до министъра на външните работи Светлан Стоев. Бяха разисквани благоприятни условия за задълбочаване на взаимоотношението сред държавните институции и неправителствения бранш за противопоставяне на сходни отрицателни феномени и поощряване на взаимно почитание, съгласие и приемливост.

Генералният шеф по световните въпроси в Министерство на външните работи означи, че една от предпочитаните тематики на външната политика в правозащитната област е точно битката против дискриминирането и нетолерантността. В тази връзка министерството приканва виновните институции за деликатно и независимо следствие на случая, като се вземат всички вероятни ограничения за налагане на плануваните в закона наказания. Представителите на неправителствените организации бяха уверени, че ведомството ще продължава да основава нужните предпоставки за одобряване на среда, свободна от прояви на дискриминация, в това число посредством взаимната си работа с интернационалните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, Европейския съюз и Организация на обединените нации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР