Министерството на външните работи на Китайската народна република излезе с

...
Министерството на външните работи на Китайската народна република излезе с
Коментари Харесай

Пекин реагира остро след пристигането на Пелоси в Тайпе: Тайван е част от единствения Китай

Министерството на външните работи на Китайската национална република излезе с остра декларация откакто, макар предизвестията от страна на Поднебесната Империя, председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси кацна в Тайван. Ето какво гласи декларацията:

" На 2 август председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси, пренебрегвайки енергичните митинги от страна на Китай, дойде в Тайван. С това си деяние тя подкопава съществено суверенитета и териториалната целокупност на Китай, мира и стабилността в региона на Тайванския пролив и изпрати неправилен сигнал към сепаратистките сили, стремящи се към самостоятелност на Тайван. Китай се опълчва твърдо и осъжда изрично дейностите на Нанси Пелоси и насочи изострен митинг към американската страна.

В света има единствено един Китай, Тайван е неотменна част от неговата територия, а държавното управление на Китайската национална република е единственото законно държавно управление, представляващо цялостен Китай.

Резолюция № 2758 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1971 година ясно демонстрира това. От основаването на Китайската национална република през 1949 година до момента 181 страни са открили дипломатически връзки с нея, признавайки правилото за " един Китай ". Този принцип е общ консенсус на интернационалната общественост и съществена норма на интернационалните връзки.

През 1979 година Съединените щати поеха явен ангажимент в официалното съобщение за определяне на дипломатически връзки с Китай, че " признават държавното управление на Китайската национална република като единственото законно държавно управление на Китай и в този подтекст американският народ ще поддържа културни, търговски и други неофициални връзки с народа на Тайван ". Като неразделна част от държавния организъм, Конгресът на Съединени американски щати би трябвало прецизно да съблюдава политиката за " един Китай " и да се въздържа от всевъзможен формален продан с Тайван. Китай постоянно се е противопоставял на визити на американски конгресмени в Тайван и изпълнителната власт на Съединени американски щати носи отговорността да предотврати това ", гласи декларацията, представена от " Радио Китай ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР