Министерството на икономиката и индустрията си чака парите от Лукойл

...
Министерството на икономиката и индустрията си чака парите от Лукойл
Коментари Харесай

В икономическата комисия лъсна: Държавата още си чака парите от Лукойл

Министерството на стопанската система и промишлеността си чака парите от " Лукойл " във фонд Сигурност на енергийната система. Това стана ясно по време на съвещанието на икономическата и енергийната комисия, която изслуша министъра на стопанската система Богдан Богданов, шефа на Агенция " Митници ", изпълнителния шеф на Националната организация за приходите и представители на " Лукойл " на тематика: " Прилагането на Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз ".

 

Скоро ще можем да съберем вноската на " Лукойл " във Фонда " Сигурност на Електроенергийната Система " за месец декември в размер на 69 млн.лв. Ще обявим каква ще бъде вноската, която компанията би трябвало да внесе за месец януари. Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов по време на чуването си в взаимното съвещание на Комисията по икономическа политика и нововъведения и Комисията по енергетика.

 

" Изчисленията на Министерство на стопанската система и промишлеността се преценяват напълно с условията на закона. Средната цена на вид брент през декември 2023 година е 76,631 $ за барел. Средната цена на вид съветски петрол с генезис Русия е съобразена с цената, която е наложена сега - 60 $ за барел ", съобщи той.

Богданов разяснява, че Законът за компенсиране на разноските на потребителите за превоз е трябвало да влезе в действие доста по-бързо. “Щеше да е доста и потребно и значимо за българските консуматори, в случай че можеше законът да влезе в действие сега на неговото приемане ”, уточни той и подсети, че по това време не е заемал министерски пост.

Оказва се, че компанията е внесла пари, само че по-малко от предстоящото. До 20-о число на месеца е датата на вноската, сподели Диан Червенкондев от фонд Сигурност на енергийната система. Изпратили са писмо на " Лукойл " да внесе вноската в оптимално къс период. Това обаче още не е станало, по думите му.

В края на януари са известени министъра на стопанската система и Национална агенция за приходите. " Лукойл " апелира. На 9 февруари Върховен административен съд излиза с решение, което не удовлетворява настояванията на компанията. Тече 14-дневен период, в който " Лукойл " би трябвало да си внесе вноската. Ако това не стане, Национална агенция за приходите се заема със събирането на вноската.

Министърът на стопанската система изясни, че законови спънки спънали процеса, само че от третия път той е отприщен. Усилията на " Лукойл " да работи с неруска суровина дават резултат, сподели Богдан Богданов, само че размерите били намалели. Министърът посочи, че не един или два пъти е поставян въпросът за плавния преход от съветски към неруски нефт.

В полемиката се включи интензивно депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Делян Добрев, който атакува министъра поради това, че не е направил известието при започване на мандата си. Припомняме, че точно Делян Добрев бе основател няколко пъти на полемиките предходната година по какъв начин и по какъв метод да се откажем от дерогацията, която страната ни получи за период от две години. Сега Делян Добрев регистрира, че от началото на годината не сме внесли и един барел съветски нефт, само че нищо съдбовно не се е случило. За Делян Добрев обаче се оказа извънредно значимо да се посочи дали Александър Валичков от " Лукойл " се познава с Асен Василев и дали го е возил с автомобила си.

На което депутатите от Политическа партия - Демократична България се хвърлиха в отбрана на министъра си. Това да не е speed dating, попита Искрен Митев от Политическа партия - Демократична България. Делян Добрев е сюрпризиран за какво толкоз от Политическа партия - Демократична България се палят от въпроса ми дали Величков познава Асен Василев. Политическа партия - Демократична България си късат ризите единствено и единствено да не задаваме въпроси на " Лукойл ", посочи депутатът от ГЕРБ и упрекна депутатите, че се пробват са провалят съвещанието. Възникна спор дали депутатите се карат като че ли са на пазара в Хасково или на пазара в Пловдив.

Делян Добрев още веднъж попита дали през септември предходната година Александър Величков е возил в колата си Асен Василев до рафинерията. Представителят на " Лукойл " изясни: " Ние сме българска компания, български поданик и български шеф. " Компанията нямала неплатени налози и осигуровки и в нея работят 10 000 души. Александър Величков регистрира, че по всички законови актове са постоянни платци, като съгласно него казусът идвал от заложената в Закона формула. " Лукойл " били шокирани от метода, по който е избрана вноската, която даже била в прорез със Закона. Да, познавам Асен Василев, призна той и сподели, че се е срещал с него в Министерски съвет и в кабинета му. Величков не отхвърли, че е возил финансовия министър.

Венко Сабрутев попита дали Александър Величков познава Делян Добрев и дали в централата на компанията са лепени партийни плакати и упрекна гербера за некадърното законодателство. Делян Добрев се извини, че ще му скапе кефа, както се изрази и му напомни, че е дал своя вот " За " некадърното законодателство. Климент Шопов от Възраждане изиска да се закрие съвещанието, с цел да си продължат без посетители вътрешносемейните кавги.

Септември 2013 не съм возил Асен Василев в персоналната си кола, включи се Александър Величков, откакто си ревизирал календара. А по кое време, попита Рамадан Аталай.

Шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов сподели, че " Лукойл " няма неплатени отговорности към хазната.

Източник news.bg, Нова телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР