Министерството на енергетиката на САЩ се опитва да намери алтернатива

...
Министерството на енергетиката на САЩ се опитва да намери алтернатива
Коментари Харесай

Американското министерство на енергетиката търси алтернативи на доставките на уран от Русия

Министерството на енергетиката на Съединени американски щати се пробва да откри опция на доставките на обогатен уран от Русия за АЕЦ. Това се споделя в оповестеното през днешния ден изказване на секретаря на министъра на енергетиката по интернационалните въпроси Андрю Лайт по време на чуването му в комисията по енергетика и естествени запаси в Сената.

" В момента Съединените щати разчитат на Русия за доставката на 20 % от обогатения уран, употребен в нашите търговски нуклеарни реактори. Това е несигурно от стратегическа позиция. В сходство с уговорките ни в границите на Г-7 Министерството на енергетиката на Съединени американски щати работи с други организации и служби за намиране на други възможности. Приветстваме поддръжката на Конгреса за тези старания ", означи Лайт.

Той дефинира като „ витално значими ” за енергийната сигурност на Съединени американски щати и за американската стопанска система на намаляването на ролята на Русия и Китай във „ веригата от доставки на енергоносители ”. Лайт акцентира също нуждата от „ понижаване на зависимостта от съветски и китайски уран ”. По думите му, Съединени американски щати би трябвало „ да прекратят изпращането на долари на Росатом ”.

В отговор на въпрос на законодател по отношение на опцията за възбрана на доставките на уран от Русия за Съединени американски щати, Лайт акцентира, че „ всяка възбрана за доставка на уран сигурно ще би трябвало да бъде съпроводена от вложения в нашата лична верига за доставки. " /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР