Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект

...
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект
Коментари Харесай

Министерство на земеделието пусна за обсъждане интервенциите биологично растениевъдство и пчеларство

Министерство на земеделието и храните разгласява за публично разискване план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 година за изискванията и реда за използване на интервенциите „ Биологично растениевъдство “ и Биологично пчеларство “ , включени в Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони 2023-2027 година Изменението е на база препоръчаните промени в обезщетителните интервенции в границите на първо изменение на Плана .

По интервенцията „ Биологично растениевъдство “ са обновени равнищата на обезщетителните заплащания. От акция 2024 година се дава въ зможност за заявяване на площи с едногодишни или многогодишни фуражни култури, които са в системата на надзор. С измененията ще се даде опция за разширение на площите включени в изпълняван дълголетен ангажимент , само че без да се поема нов по интервенция „ Плащания за прекосяване към биологично растениевъдство “.

По интервенция „ Плащания за поддържане на биологичното растениевъдство “ претендентите ще могат да разширят уговорките си, ако усилят общата утвърдена повърхност с до 10 % от първичния ѝ размер , само че с не повече от 20 хектара. При увеличението й с над 10 % от първичния размер или с повече от 20 хектара , претендентите поемат нов ангажимент.

При осъществяване на интервенциите в интервенцията се дава опция за заявяването на площи с трайни насаждения , които са в системата на надзор и в младенчески интервал. Предвидено е да не се изискват доказателства за добита биологична продукция и реализация на същата, само че претендентът би трябвало да даде документ от квалифициран агроном, който удостоверява, че насажденията не са встъпили в плододаване .
С промените в приложение № 3 на Наредбата са добавени землищата на обитаемоте места в община Стара Загора , защото те попадат в границите на територии, избрани като географски регион със предпазеното географско напътствие „ Българско розово масло “. Целта на смяната е да се разширят опциите за заявяване на площи заети с културата маслодайна роза в системата на надзор.

По интервенцията „ Биологично пчеларство “ заплащанията ще бъдат осъществявани на база брой пчелни фамилии . В плана на разпоредба се прецизира, че се приема техният брой да бъде открития от Държавен фонд „ Земеделие “ след осъществяване на всички административни контроли и инспекции на място , в случай че има назначени такива.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР