Министерство на регионалното развитие и благоустройството предоставя пълна справка за

...
Министерство на регионалното развитие и благоустройството предоставя пълна справка за
Коментари Харесай

МРРБ предостави справка за плащанията по тунел „Железница

Министерство на районното развиване и благоустройството дава цялостна информация за всички заплащания по реализацията на тунел „ Железница " на Автомагистрала „ Струма ".

Съоръжението беше пуснато за придвижване при започване на март 2024 година след приключването на дейностите по укрепването на задействалите се свлачища в региона.

В Министерство на регионалното развитие не е постъпвал сигнал за нередности при построяването на тунела, свързани с финансови злоупотреби. По данни на АПИ подобен не е постъпвал и в организацията.

Категорично се противопоставяме на тиражираните погрешни обстоятелства и внушения за липса на информация за построяването на Автомагистрала „ Струма " Лот 3.1, обособена позиция № 2 – тунел „ Железница ", разясняват от Министерство на регионалното развитие

По обекта е работено през годините въз основа на механически план при съблюдаване на кардиналните постановки на направения абстрактен план. В тази връзка строителната документи за подучастък №2 от км 366+720 до км 369+000, в това число обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „ Железница " и площадка за хеликоптери не включва работен план.

Съгласно контракта изпълнените строително-монтажни действия са разплащани на база на документ за изпълнени СМР.

С цел цялостна бистрота на разходването на публичните средства, предоставяме информация за финансовото осъществяване на контракта през годините – с датите на документите за изпълнени СМР, дати на фактури, дати на заплащане, както и какви заплащания са правени през целия интервал на построяването на тунел „ Железница " на Автомагистрала „ Струма ".
Moreto.net напомня, че на 1 април по искане на Европейската прокуратура (EPPO) у нас, се направиха претърсвания в шест компании и четири частни къщи, предопределени за събиране на доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „ Железница “, най-дългият пътен тунел в България, който неотдавна беше отворен за придвижване.

Строителството на тунел „ Железница “ по автомагистрала „ Струма “ се управлява от Агенция „ Пътна инфраструктура “, която подписа с консорциум от три компании плана, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи почти 185 милиона лв. (около 95,6 милиона евро), 85% от които са финансирани от фондовете на Европейски Съюз.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София стартира инспекция, която разкри, че една от фирмите, част от консорциума, е обвинена в няколко престъпни закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове. и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. (5,6 милиона евро) към верига от кухи компании, което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго настоящо следствие на EPPO по отношение на инфраструктурни планове в железопътния бранш.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР