Министерство на правосъдието ще работи интензивно, организирано, експедитивно и отговорно,

...
Министерство на правосъдието ще работи интензивно, организирано, експедитивно и отговорно,
Коментари Харесай

Министерство на правосъдието започва работа по новия Закон за съдебната власт

Министерство на правораздаването ще работи интензивно, проведено, експедитивно и отговорно, с цел да представим един законопроект на Закон за правосъдната власт, който да получи утвърждението на юридическата общественост, на органите на правосъдната власт и на обществото, несъмнено, тъй като ние всички сме част от него.

Това съобщи пред News.bg заместник-министърът на правораздаването Юлия Ковачева. News.bg се опита да изследва настройките и желанията за политическите партии във връзка с идните промени.

Единствени склонни към диалог по тематиката бяха от Политическа партия, а от Демократична България и ГЕРБ/СДС отхвърлиха.

Ковачева изясни, че се чака от новия закон за правосъдната власт да уреди на законово равнище промените и допълненията в Конституцията в частта за правосъдната власт . С промените и допълненията на Конституцията бе преобразуван Висшият правосъден съвет във връзка с неговия състав, бяха планувани разнообразни пълномощия от тези, които към сегашния миг са планувани в Закона за правосъдната власт, беше основан Висш прокурорски съвет и е планувано, че Висшият правосъден съвет и Висшият прокурорски съвет да имат общо заседание. Целта на закона е да уреди пълномощията, да ги доразвие на законово равнище по този начин, както е основана конституционната рамка, разясни зам.-министърът.

Ковачева уточни, че приемането на новия Закон за правосъдната власт е несъмнено по силата на Конституцията да стане в границите на 6 месеца от промените и допълненията в Конституцията. Срокът от една страна е задоволителен, с цел да се извърви законовата процедура до приемането на закона от Народното събрание, само че въпреки това изисква експедитивна, проведена работа в рамките от работната група, основана към Министерство на правораздаването, добави тя.

Работната група има ясно обрисуван предмет и мандат . В работната група вземат участие представители на органите на правосъдната власт, на съсловните организации, на неправителствени организации, които имат връзки по въпросите за правосъдната власт, което ще разреши още на равнище правене на законопроекта да се чуят другите визии, отзиви, мнения, да бъдат разисквани и да намерят своето място в законопроекта, разяснява Юлия Ковачева.

В работната група по правенето на новия Закон за правосъдната власт вземат участие 48 външни специалисти , като в нея има представители на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Върховната касационна прокуратура, Национална следствена работа, Висш правосъден съвет, ИВСС, Национален институт по правораздаването, съдии и прокурори на районно и окръжно равнище, професионални организации на магистрати, Неправителствени организации - Правосъдие за всеки, БИПИ, Програма " Достъп до информация ", АКФ и други Това значи извънредно необятен кръг на институционално посланичество и на водещи Неправителствени организации в региона на правораздаването.

Ковачева увери, че когато законопроектът е подготвен, той ще бъде подложен на публично разискване, а срокът е едномесечен . Всички, които имат отношение по законопроекта, ще могат и ще имат опция да изразят позицията си. Освен това ще бъдат проведени публични разисквания с представители на органите на правосъдната власт, на неправителствения бранш, тъй че " уповавам се да реализираме един позитивен краен резултат подобен, какъвто се чака ", изясни заместник-министърът на правораздаването.

Тя внесе и повече изясненост, като уточни, че един Закон за правосъдната власт, който провокира и има голямо значение и е определящ за действието на правосъдната власт , " не можем да си позволим да нарушим процедурата по Закона за нормативните актове ". Работната група би трябвало да успее да завърши своята работа до края на месец февруари и началото на месец март.

Юлия Ковачева добави, че Законът за правосъдната власт е главният ангажимент на Министерство на правораздаването. При подготовката на законопроекта, в случай че се реши, че има нужда от изменение и допълнение в други закони, те ще намерят своето място в преходните и заключителни разпореждания. " На този стадий не мога да отговоря и да изтъквам закони, които ще се наложи да бъдат променени или допълнени ", уточни тя.

Ковачева се надява правосъдната промяна да откри своето развиване първо в Закона за правосъдната власт, в който да бъдат отразени промените и допълненията в Конституцията. След това би трябвало да се пристъпи по този начин, както е обяснено и заложено в стратегиите на народните представители , да се пристъпи към избор на членовете на Висшия правосъден съвет и на Висшия прокурорски съвет, следва избор на основен прокурор , на други мандати на висши представители в органите на правосъдната власт. Основното е приемането на новия закон и въз основа на приемането на новия закон - провеждането на изборите на членовете на Висш съдебен съвет, инспекторатът към Висш съдебен съвет . Очакванията са, че всички тези промени във връзка с законодателно равнище и извършените избори, въз основа на тях ще доведат до осъществяване на задачите и на дилемите във връзка със правосъдната промяна, добави зам.-министърът.

Ковачева уточни, че мъчно може да се сложи период по кое време ще бъдат определени новите членове на Висш съдебен съвет, новият инспекторат и основният прокурор. Пак по силата на конституционната уредба изборът на членовете на Висш съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет би трябвало да се случи в период от 3 месеца след влизане на законите . По отношение на инспектората към Висш съдебен съвет, се допуска, че ще е по решение на Народното събрание, защото инспекторатът не е привързан с промените и допълненията в Конституцията, сподели още тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР