Министърът на външните работи в правителството на Република Сърбия Ивица

...
Министърът на външните работи в правителството на Република Сърбия Ивица
Коментари Харесай

Дачич: Прищина печели време с надеждата, че Белград ще отстъпи под натиска на Запада

Министърът на външните работи в държавното управление на Република Сърбия Ивица Дачич уточни, че Прищина печели време за себе си във връзка с образуването на Съюза на сръбските общини, с вярата, че Сърбия ще се поддаде на натиска на някои западни страни и да се откажат от Косово, оповестява Blic.

„ Сигурни сме, че Прищина лъже и, че няма желание да образува Съюз на сръбските общини, че просто печели време за себе си. Те желаят всички сърби там да си вземат персонални карти и паспорти, с цел да написа на тях Република Косово ”, сподели още Дачич.

„ Те печелят време, с цел да не изпълнят това, което са подписали, надявайки се, че обстановката е такава, каквато е и че е в тяхна изгода и че Сърбия ще би трябвало да признае Косово в един миг. Вероятно са насърчавани в това от някои други страни, които приказват, че ще окажат напън върху Сърбия, че Сърбия няма да може да се причисли към Европейския съюз, в случай че не направи нещо за някакво фактическо признание, както в този момент обичат да споделят, макар че този термин не се появява на никое място, в нито един интернационален документ, нито в документите на Европейския съюз на Съюза. Пет страни, членки на Европейския съюз, не признават Косово. И се надяват Сърбия да се откаже от политиката си, това са празни упования ", добави Дачич.

Прищина не желае деескалация на спора, споделя Дачич и показва, че е мъчно да се приказва за бойкотиране или небойкотиране на преброяването на сърбите в Косово, защото всеки резултат може да бъде показан отрицателно.

Според него датата 2030 година е под въпрос като граница, когато Европейски Съюз ще се разшири.

" Използван е терминът до 2030 година Но нито един орган на Европейски Съюз не е взел това решение. Всички минаха през него, само че започнаха да споделят, че това е персонална позиция на Шарл Мишел. Пътят ни към Европейски Съюз ще бъде сложен, не поради промените, които ни оказват помощ да създадем нашето общество по-добро. И за жалост скоростта на приемане в Европейски Съюз се мери с триумфа на разговора с Прищина ", уточни Дачич.

Според него Сърбия е в сложна позиция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР