Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви днес

...
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви днес
Коментари Харесай

Хайко Маас призова Белград и Прищина да нормализират отношенията си

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас съобщи през днешния ден на конференция в Белград, че осъзнава обстоятелството, че процесът на нормализиране на връзките с Прищина не е елементарен, само че счита, че той способства и за развиването на стопанската система, заяви Танюг.

Маас акцентира на конференция след диалози с президента на Сърбия Александър Вучич, че Германия поддържа този развой, Европейски Съюз и Мирослав Лайчак, който посредничи в разговора.

Сърбия и прилежащите й страни имат подобен стопански капацитет и културно благосъстояние. Това са запаси, които би трябвало да се употребяват за благосъстоянието на хората в района, сподели Маас.

Той посочи, че всяка страна от Западните Балкани сама дефинира бързината на присъединението си към Европейски Съюз и добави, че за това са нужни новаторски старания на национално равнище, на първо място в основните области като господство на закона и битка срещу корупцията.

Маас уточни, че всичко, което е чул от президента на Сърбия по отношение на това, е придвижване в положителната посока и акцентира, че резултатите са значими.
Маас посочи, че след тази среща ще открие нова постройка на посолството на Германия в Белград, отбелязвайки, че обектът се намира в сърцето на града. Новият обект е забележим знак, че Германия стратегически влага в връзките със Сърбия, сподели Маас.

Германия мощно поддържа разговора сред Белград и Прищина под покровителството на Европейски Съюз, както и Сърбия, която е подготвена за продължение на разговора и ще подходи към това градивно в желанието си да се стигне до компромисно решение, съобщи президентът Вучич след диалозите си с Маас.

Вучич сподели, че двамата са разговаряли за всички значими тематики и за това, което, както сподели, не постоянно за нас е прелестно и просто, каквато е тематиката за Косово, защото Германия е признала Косово. Обсъдена е била и обстановката в района.

Сърбия не търси оправдателна причина да отхвърля реализиране на компромис, а счита, че замразеният спор не е най-хубавото решение, защото " постоянно някой може да го размрази ", сподели Вучич.

Той уточни, че би трябвало да се гради мир с албанците, защото по думите му е известно, че сърбите и албанците ще бъдат двете най-големи народи в идващите 100 години.

Същността на напредъка е в мира, сподели сръбският президент.

Той сподели, че значимо да се изпълнят всички съглашения, които са подписани, на първо място Брюкселското, да се сътвори Съюз на сръбските общини в Косово, само че уточни, че Сърбия е подготвена да беседва и по други тематики.

Вучич акцентира, че в района Сърбия ще има безусловно градивна роля и ще пази мира. Не сме заинтригувани за териториите на други страни, а за икономическо съдействие, културно, спортно. Нашата цел е мощна, стопански мощна, сполучлива Сърбия, акцентира сръбският президент. Това е от основно значение, сподели Вучич.

По въпроса за европейската интеграция на Сърбия Вучич благодари на Маас и на Германия за поддръжката за Сърбия на този път, добавяйки че на срещата е било разговаряно за върховенството на закона и синхронизирането на външната политика на Сърбия с тази на Европейски Съюз. Има неща, които не сме изпълнили, а които започнахме да вършим през последния месец, през последните две-три седмици и съм убеден, че ще имаме все по-добри резултати в тази област, защото виждам посветеността на мнозина, сподели Вучич.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР