Министърът на туризма Илин Димитров заедно с министрите на иновациите

...
Министърът на туризма Илин Димитров заедно с министрите на иновациите
Коментари Харесай

Мелник и Сандански - винена дестинация

Министърът на туризма Илин Димитров дружно с министрите на нововъведенията и растежа - Александър Пулев и на земеделието - Явор Гечев връчиха алегорично на кметовете на Мелник и на Сандански - Сашо Филипов и Атанас Стоянов първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм . Това стана в границите на самодейността Дни на отворените порти на винарските мазета по долината на Струма, в интервала 17-19 февруари 2023 г, заяви пресцентъра на Министерството на туризма.

Тримата министри насочиха ясното обръщение, че виненият туризъм е част от бъдещето на устойчивото развиване на бранша и локалните общности . Виното е неразделна част от историята на България, част от българската просвета, традиции и дух, а през последните години смисъла на винения туризъм в подтекста на общата туристическа промишленост от ден на ден нараства, допълвайки чувството за обичаи, акцентира министър Илин Димитров.

В съботния ден представителите на локалната власт и бизнеса в лицето на " Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите " - Сандански организираха работна среща с министрите в едно от знаковите места за живописния южен български град Мелник - в най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, Кордопуловата къща.

Основен акцент беше представянето на винена дестинация " Долината на Струма " , в сходство с Плана за развиване и разработване на Стратегия за винения туризъм в Република България и оповестяването на винопроизводството като детайл от нематериалното културно завещание на България.

, сплотяваща разнообразни детайли на туристическата услуга и артикул - като културни и винени направления, фермерски пазари, разрастващи локалните общности, значими естествени обекти и знакови забележителности от културно-историческото ни завещание, които съставляват интерес за всеки посетител на дестинацията. Министрите Димитров и Гечев оповестиха новината, че от идната седмица започва взаимната работна група, която да изготви заданието за основаване на единната цифрова карта на България като туристическа дестинация.

По време на работната полемика министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев срещна представителите на бизнеса и кметовете с потребна информация за утвърдените планове в област Благоевград по процедурите по Плана на възобновяване и резистентност, в това число и с плановете за общините Сандански и Петрич.

През последните години страната ни се трансформира в атрактивна дестинация за винен туризъм - освен поради традициите във винопроизводството и културата на виното, а и поради множеството сполучливо функциониращи мазета, част от които към този момент са и известни туристически атракции. 80 мазета в България оферират винен туризъм, 22 мазета оферират и хотелско настаняване.

Град Мелник е емблематичен образец за сполучлива винена дестинация. През 2022 година в местата за настаняване в община Мелник са пренощували към 8 хиляди туристи. От тях българите са към 6400, а задграничните туристи са към 1600. През 2022 година Мелник бележи растеж с към 16% на задграничните туристи по отношение на 2021 година В тези данни не се регистрира забележителният еднодневен туристопоток към Мелник с нощувка в Сандански.
 Неков: Виненият туризъм да бъде предпазен като нематериално културно завещание
Неков: Виненият туризъм да бъде предпазен като нематериално културно завещание

Консумацията на вино в България е сред 110 000 000 и 120 000 000 литра годишно, като вносът е до 5 200 000 литра
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР