Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5

...
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5
Коментари Харесай

Германският министър на отбраната иска връщане на наборната служба

Министърът на защитата на Германия Борис Писториус упорства за 6,5 милиарда евро повече за бюджета за защита през идната година, макар съществуващия специфичен фонд от 100 милиарда евро. Канцлерът Шолц и министърът на финансите Линднер обаче отхвърлят да дадат повече пари за немската войска, която съгласно последните оценки е в отчайващо положение.

Въпреки напрегнатата обстановка в региона на сигурността към момента няма да има повече пари за Бундесвера.

" Има ясно съглашение сред федералния канцлер, вицеканцлера и мен, че се ползва финансовото обмисляне ", съобщи министърът на финансите Кристиан Линднер през днешния ден и добави, че Писториус е сърдит от тази обсада и в обединението има напрежение.

След среща сред министъра на защитата и членове на Народното събрание даже се появиха обществени спекулации, че той може да подаде оставка. Но Писториус опровергава това:

" Не знам кой е източник от тази среща, само че в нито един миг не съм намеквал, че мога да напусна работа. "  

И това макар обстоятелството, че вчерашните диалози сред министрите на финансите и на защитата не доведоха до пробив в бюджета. Писториус назовава размяната на отзиви с Линднер просто " колегиална, открита и сърдечна ", без да конкретизира. Министърът на финансите приказва единствено за " стратегическа среща ". Това не е било разискване на бюджета в тесния смисъл на думата.
Подкрепа от личните му редици
Борис Писториус желае милиарди - към този момент без триумф. Въпреки това Андреас Шварц, политик от Социалдемократическата партия, отговарящ за защитата, счита, че 6,5 милиарда евро повече за Бундесвера са оправдани. Ако тази сума не бъде обезпечена, през идната година ще има свободен капиталов запас от единствено 500 млн. евро.

" С оглед на обстановката със заканите това е доста малко и изпраща неверен сигнал към промишлеността, към нашите съдружници и най-много към Кремъл ", споделя той.

" Путин би се зарадвал, в случай че отстъпим тук. "

Скорошно съглашение за бюджета към момента не се вижда, евентуално най-много поради европейските избори на 9 юни. За тези избори социалдемократите, от чиито редици е канцлерът Шолц, водят акция като партия, „ която е за мира в Европа “.
Писториус желае " шведски модел " за Бундесвера
Бундесверът от години изпитва дефицит на фрагменти. Освен това до 2031 година той би трябвало да бъде повишен от сегашните 182 000 на 203 000 бойци. Министърът на защитата желае да запълни пропуските с наборни бойци и е разговарял за това с канцлера тази седмица. Писториус избира " шведския модел ". Комбинация от наборна и професионална войска, при която се приканват единствено толкоз доброволци, колкото са нужни на армията. Той има намерение да показа предложение в границите на три до четири седмици. Необходим е по-голям брой персонален състав за постоянните сили, както и опция за разгръщане при положение на изключителна обстановка. Бюджетът за защита и наборната военна работа - евентуално ще стане в действителност съответен едвам след европейските избори.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР