Министърът на отбраната Атанас Запрянов и Н. Пр. Кристина Кувая

...
Министърът на отбраната Атанас Запрянов и Н. Пр. Кристина Кувая
Коментари Харесай

Министър Запрянов се срещна с посланика на Финландия Н. Пр. Кристина Кувая – Ксантопулос

Министърът на защитата Атанас Запрянов и Н. Пр. Кристина Кувая - Ксантопулос, дипломат на Финландия у нас, разискаха двустранното съдействие в региона на защитата и въпроси от настоящия дневен ред на сигурността през днешния ден, 10 май.

Двамата подчертаха обичайно положителното взаимоотношение на страните ни във военната сфера в границите на участието в Европейския съюз и показаха убеденост, че неговият обсег ще бъде уголемен и изчерпателен в съюзнически формат след присъединението на Финландия към НАТО. Министър Запрянов приветства финландската страна за решението за присъединение към Алианса, а дипломат Ксантопулос изрече признателност за поддръжката в този развой от страна на българските публични управляващи. Двамата подчертаха значимостта на партньорството в границите на НАТО в актуалната изменена среда на сигурност, както и значимата роля на страните ни в построяването на съюзническия потенциал за въздържане, въздържане и защита на Източния фланг на Алианса.

Министър Запрянов и Н. Пр. Ксантопулос споделиха общо схващане за нуждата от засилено съдействие сред страните от Черноморския район за адаптиране към провокациите, пред които са изправени в резултат на войната в Украйна. Акцент беше подложен върху Противоминната военноморска група в Черно море, образувана от България, Румъния и Турция.

По време на диалозите бяха обрисувани вероятностите за развиване на градивния разговор и на груповата защита в подтекста на идната Среща на върха на НАТО във Вашингтон. Дискутирани бяха опциите за отбранително-индустриално съдействие, плановете за рационализация на Българската войска и методите за противопоставяне на хибридни закани и дезинформационни акции. Особен акцент беше подложен върху предоставената от България и Финландия помощ за Украйна, като двете страни обявиха изрично, че ще продължат да оказват поддръжка за опазването на суверенитета на страната и сигурността на украинския народ, докато е належащо.

Н. Пр. Ксантопулос поздрави България във връзка 20-та годишнина от присъединението към НАТО, а министър Запрянов предложения финландските компании от отбранителната промишленост да се включат в Международното ревю за отбранителни артикули и услуги „ Хемус 2024 ", което ще се организира в Пловдив от 5 до 8 юни 2024 година Той показа, че през тази година се следи растеж от 25% на деклариралите присъединяване изложители.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР