Министърът на културата в оставка Кръсто Кръстев изпрати до ЮНЕСКО

...
Министърът на културата в оставка Кръсто Кръстев изпрати до ЮНЕСКО
Коментари Харесай

Искаме от ЮНЕСКО да разшири дейността на Центъра ни за подводна археология

Министърът на културата в оставка Кръсто Кръстев изпрати до ЮНЕСКО кандидатурата на българския Център за подводна археология , с която активността му да бъде одобрена, развита и разширена до категория 2 на Център за подводно и международно завещание. Това оповестиха от министерството на културата.

Той е убеден, че центърът ще извършва сполучливо задачата си на благонадежден сътрудник на ЮНЕСКО и ще се утвърди като водещ фактор за изследването, опазването и популяризирането на подводното и международно културно завещание в Черноморския район.

От МК показват, че центърът ще се основава на инфраструктурата на Центъра за подводна археология, държавен културен институт към Министерството на културата на Република България, основан през 1978 година

Концепцията бе показана и насърчена в Рияд, Саудитска Арабия, по време на 45-ата сесия на комитета за международно завещание на ЮНЕСКО през септември 2023 и следва да бъде подкрепена още от Турция, Румъния и Хърватия. Предстои ЮНЕСКО да организира изследване по отношение на готовността на България да сътвори черноморски районен център за подводно и международно завещание под егидата на интернационалната организация.

България е втората страна в света и първата в Европа, която през 2003 година ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на подводното културно завещание.

Целта е центърът да се утвърди като международен водач в осъществяването на политики за опазването на подводното културно завещание. Мисията му е затвърждаването на интернационалното и районно съдействие в региона на подводното и международното завещание, насърчаването на научните проучвания и развиването на районните мрежи от организации и специалисти, както и обучаването и обмена на положителни практики и познания, разясняват от МК.

На базата на квалифицирания план за основаване на Регионален център на ЮНЕСКО за подводна археология за Черноморския район, той ще работи за приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО от всички страни в Черноморския район, за професионалната специализация в изследването, опазването и ръководството на подводното културно завещание, основаването на партньорства и работата по интернационалните планове, построяването на районна лаборатория за консервация и интердисциплинарни проучвания.

Според министерството богатото, разнообразно и добре непокътнато подводно културно завещание на България открива огромни благоприятни условия пред страната ни , само че и постанова съществени отговорности.

България подписа и Споразумение с ЮНЕСКО за продължение активността на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, Република България за нов 8-годишен интервал.
 Подводна експедиция извади скъпи находки от потопен транспортен съд край нос Калиакра
Подводна експедиция извади скъпи находки от потопен транспортен съд край нос Калиакра

Оръдия и амуниции на над 200 години към този момент са в Националния исторически музей
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР