Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните

...
Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните
Коментари Харесай

В МС ще бъде подписано споразумение с протестиращите земеделци

Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще се срещнат през днешния ден с представители на браншови организации на аграрни производители, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. В рамките на срещата ще бъде подписано съглашение сред държавното управление и бранша.

Вчера представители на земеделския бранш организираха среща с министър Вътев за уточняване на финалните текстове на съглашението.  

„ Каквото сме се разбрали в петък, през днешния ден беше завършено дефинитивно с адвокати, с цел да има порядъчен тип “, съобщи министърът след диалозите с представители на протестиращите земеделци. 

В петък на брифинг в Министерския съвет, след среща сред премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители, беше оповестено, че земеделците стопират ефикасните митинги и ще бъде квалифициран текст за съглашение сред представителите на земеделския бранш и министър-председателя.

По-рано през днешния ден предприемчив комитет, включващ 26 браншови организации от бранш “Земеделие ”, показа в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София своята декларация с подробни претенции за избавяне на българското земеделие.

Организациите от Инициативния комитет упорстват за съответна политика в бранша, която да пази интереса на всички сектори и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев “заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделяне и опълчване на неправителствените организации ”.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов уточни, че на конференцията са се събрали тези организации, които не са били позволени до договарянията, които съгласно министър Вътев “не са същински ”.

“Хората, които сме тук, осигуряваме над 300 000 работни места, 80 % от млякото и млечните артикули в страната, 30 % от зърното, над 70 % от месните артикули, 100 % от маслодайната роза и ориза. Нашите асоциации са от над 20 години в тази сфера и сме работили през всички тези години в тази сфера ”, съобщи Върбанов, допълвайки, че всички си носят огромните папки с трудове, мнения, претенции до Министерство на земеделието и храните (МЗХ), които не са взети поради. 

Според Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, връзката със земеделското министерство е едностранна. Той твърди, че подписаният през септември меморандум не е изпълнен в целокупност.

“Не сме съгласни със 150 млн. лв. за сензитивните браншове ”, акцентира Зоров, допълвайки, че техните претенции са 432 млн. лв. за сензитивните браншове по украинската помощ и подкрепяне от 20 лв. на декар без ограничавания от размера на стопанството. Зоров заяви и че желаят също политики за просъществуване и прогнозируемост на бранша.

Бойко Синапов, ръководител на Обединени български животновъди, сподели, че на следващия ден в 11:00 часа ще се организира народен митинг пред постройката на Министерския съвет. Синапов изрази мнение, че ръководството на министър Вътев вкарва бранша допълнително рецесии, вместо да ги взема решение.

Мария Степанчева, ръководител на Асоциацията на българските биволовъди, съобщи, че в Българската земеделска камара господстват няколко индивида и има тирания от тяхна страна. Нейната организация е била член на камарата, само че нощес “чашата е преляла ”, тъй че те са я напуснали. “Искаха съглашението да подпишат единствено Костадин Костадинов и Илия Проданов, като че ли това е камара на зърнопроизводителите ”, разяснява Степанчева. 

Картофопроизводителката Чолакова от Самоков уточни, че картофопроизводство към този момент в България няма. “Хората би трябвало да схванат, че в случай че няма земеделие, няма да има храна на масата. Още 5 години и всичко ще бъде импорт ”, сподели тя.

“Фактът, че сме се събрали тук през днешния ден, демонстрира, че сме изчерпали всички благоприятни условия за градивен разговор с Министерство на земеделието и храните ”, сподели Живка Гроздева, ръководител на Асоциацията на овощарите в България, съгласно която, откогато е влезнал в действие Стратегическият проект, всичко е в административен безпорядък. 

Гроздева акцентира, че през 2023 година площите с плодове и зеленчуци са намалели и това не е нова наклонност. Увеличава се количеството на импорт, като сега към 50 % от плодовете и зеленчуците у нас са импорт. “На този декор на Министерство на земеделието и храните приоритет му е основаването на закон за земеделска камара, на закон за браншовите организации ”, означи Гроздева.

По думите ѝ след излизането на индикативния график за заплащания на Държавен фонд “Земеделие ” (ДФЗ) производителите на плодове и зеленчуци са в ступор, тъй като за първи път обвързаната поддръжка ще бъде изплатена през май, което е два месеца по-късно от нормално.

Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите в България, акцентира, че земеделието се намира в доста тежък стадий. “Нашият бранш – производството на плодове и зеленчуци, е пред закриване. От години сигнализирам, че българските плодове и зеленчуци ще станат екзотични плодове. Борим се от 15-20 години да се обърне внимание на този бранш. Стигнахме до състояние, в което министър Вътев реши да води договаряния с организация, която е основана преди година ”, уточни Милтенова. 

По думите ѝ техните политически претенции са да има верни политики в земеделието. Пенка Христова, ръководител на Съюза на животновъдите в България, моли министър председателят Николай Денков да не подписва нищо. Според нея Българската земеделска камара се е оказала Българска земеделска злополука.

Върбанов осведоми, че през днешния ден на 25 пътни възела в страната има митинг, на следващия ден не престават в София, а от вдругиден дейни митинги ще продължат на тези 25 места. Протестите ще не престават и ще набират скорост, защото земеделските производители се усещат предадени, разяснява Върбанов.

Георги Стоянов, ръководител на Българския фермерски съюз, посочи, че през днешния ден имат отправена покана за среща в Министерство на земеделието и храните, само че тя е от 23 януари, тъй че нямат работа там.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР