Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви в сряда, че

...
Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви в сряда, че
Коментари Харесай

Пет паметни момента от живота на Джасинда Ардърн, която бе на власт, но реши да напусне

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн разгласи в сряда, че подава оставка - след пет години и половина отпред на държавното управление.
Още по темата
Събрала голяма известност, по-специално в чужбина, тя напуща поста изнурена от срещнатите компликации, свързани с ситуацията в страната.

Ето петте основни момента, белязали ръководството на 42-годишната лейбъристка.

Бебе, влезнало в историята

Г-жа Ардърн влезе в историята през септември 2018 година, когато се появи на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации с тримесечната си щерка Нийв. За първи път жена държавен водач дойде с бебето си в просторната пленарна зала на Обединените народи.

Тя бе втората премиерка в историята, родила по време на мандата си, след Беназир Бхуто през 1990 година

 Снимка: Getty Images/Guliver Photos

" Искам да направя тези неща по-нормални ", съобщи госпожа Ардърн пред телевизия Си Ен Ен с вярата по този метод да се покаже " по-открита, това би могло да проправи път и на други дами ".

Нападение против джамия

Г-жа Ардърн бе приветствана поради реакцията ѝ на атентата в Крайстчърч през март 2019 година - най-страшния, осъществен в страната.

Бял расист нахлу тогава в две джамии в този град по време на петъчната молитва, като умъртви 51 души и рани четирийсетина.

Сложила кърпа на главата, тя насочи думи на разтуха към фамилиите на починалите, за което бе приветствана в целия свят. По-късно изясни, че жестът ѝ е бил импровизиран - знак на почитание към мюсюлманската общественост.

 Снимка: AP/БТА

С овации бяха посрещнати и други нейни стъпки - тя бързо одобри промени в законите за оръжията и насърчи обществените мрежи да се борят с езика на омразата онлайн.

Девет месеца по-късно госпожа Ардърн ободри по примерен метод своя народ, шокиран от изригването на вулкана Уайт Айлънд, при което починаха 22 души и бяха ранени близо 50, някои от тях тежко.

" COVID-избори "

Правителствената ръководителка получи втори мандат след безапелационна победа на лейбъристите в изборите от 2020 година, дължаща се по-специално на впечатляваща вълна от благосклонности, наречена от медиите " Джасиндамания " по първото име на госпожа Ардърн - признателност за положителното ѝ справяне с COVID-19.

Тя назова тогава вота " коронавирус избори " и концентрира акцията си напълно върху триумфа на своята политика за битка с пандемията.

 Снимка: БТА/АР

На петмилионния архипелаг до тогава бяха регистрирани единствено 25 смъртни случая - по-конкретно поради драконовите санитарни ограничения и неумолимото затваряне на границите за пасажери, идващи от чужбина. Нова Зеландия отвори напълно своите граници едвам през август 2022 г.; коронавирусът взе досега в страната общо 2437 жертви.

Демонстрации на антиваксъри

Две години след началото на втория ѝ мандат част от популацията стартира да подлага на критика нейните дейности за битка с пандемията. В течение на четири седмици през февруари 2022 година стотици стачкуващи окупираха поляната пред постройката на Народното събрание, протестирайки против санитарните ограничавания.

Г-жа Ардърн отхвърли среща с протестиращите - мнозина от тях антиваксъри - и осъди това, че прибягват до " заплашване и тормоз ", с цел да изпратят своето обръщение.

 Снимка: AP/БТА

Демонстрациите завършиха с изблик на принуждение - някои вадеха павета и замерваха бригадата за битка с вълнения, която се мъчеше да разтури лагера. В последна сметка бяха задържани над 100 души. Впоследствие госпожа Ардърн дефинира ситуацията като " необикновено мъчно " и " предизвикателство ".

Спад в известността

Неотдавна партията на госпожа Ардърн и персонално тя потеглиха надолу в анкетите, щом икономическата обстановка взе да се утежнява, а дясната съпротива - да набира сили.

 Снимка: БТА/АР

Скорошни изследвания предсказват за идните избори на 14 октомври победа по-скоро за възможна десноцентристка коалиция, в сравнение с за лейбъристите.

Миналия месец стресът, изпитван от госпожа Ардърн, си пролича, когато несъзнателно я чуха по какъв начин назовава на включен микрофон един изтъкнат опозиционер " нахален простак ".

Превод Андрей Шарков (БТА)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР