Минете през който и да е град в Югоизточна Азия

...
Минете през който и да е град в Югоизточна Азия
Коментари Харесай

Успехът на Uniqlo е отражение на растежа на японските промишлени гиганти

Минете през който и да е град в Югоизточна Азия и комерсиалното наличие на Япония е очевидно на всички места: коли, създадени от Toyota, Honda и Nissan, задръстват пътищата вследствие на десетилетия пазарна доминация в района. Ако Fast Retailing, компанията - майка на търговеца на облекла Uniqlo, реализира задачите си, водачите на тези японски коли скоро също по този начин ще носят японски облекла.

Минете през който и да е град в Югоизточна Азия и комерсиалното наличие на Япония е очевидно на всички места: коли, създадени от Toyota, Honda и Nissan, задръстват пътищата вследствие на десетилетия пазарна доминация в района. Ако Fast Retailing, компанията - майка на търговеца на облекла Uniqlo, реализира задачите си, водачите на тези японски коли скоро също по този начин ще носят японски облекла.

Последните резултати на компанията бяха берекет за акционерите, като оперативната облага за трите месеца до края на февруари възлиза на 103 милиарда йени (760 млн. долара), растеж с 48% по отношение на същия интервал на предходната година. Те към този момент имаха добра причина за наслада: акциите на компанията нарастнаха с 53% през последните 12 месеца, правейки я една от най-добре представящите се огромни листнати компании в Япония. Цените на книжата сега са единствено 10% по-ниски от пика си през февруари 2021 година и с пазарна капитализация 76 милиарда $ тя е шестата по величина листната компания в страната.
Успех в чужбина
На пръв взор Uniqlo е необикновена история за японски търговец, който съумява в чужбина. Основните интернационалните съперници на Fast Retailing - Hennes & Mauritz AB, компанията - майка на H&M, и Inditex, компанията - майка на Zara, са основани надлежно в Швеция и Испания. Но растежът на компанията в чужбина върви както по стъпките на японските промишлени компании, по този начин и на европейските ѝ сътрудници.
Реклама
От 60-те години на предишния век японските промишлени компании, по-специално производители на коли, трансфораха Югоизточна Азия във втори дом. Fast Retailing също се развива изключително бързо в Азия, където продажбите (с изключение на домашния ѝ пазар и по-обширния китайския район, в това число Хонконг, Макау и Тайван) са се нараснали със 71% през шестте месеца до края на февруари в съпоставяне със същия интервал миналата година. В момента районът дава отговор за 16% от продажбите спрямо 11% преди една година, като се доближава до континентален Китай, Хонконг и Тайван, където делът на продажбите е понижен от 25% на 22% през същия интервал.

През 60-те години фокусът на японските компании е бил върху изследванията за нефт, доставките на естествени благосъстояния и производството на промишлени артикули в страни с политики на заменяне на вноса. Сега районът съставлява обещаващ пазар за Uniqlo вместо място за разполагане на заводи.
Технологиите идват на помощ
Сравнението се простира отвън географията. Изложен на демографски ограничавания в бързо застаряващата Япония, секторът на Fast Retailing употребява технологии и автоматизация, с цел да размени служащите, което в допълнение имитира огромните производители в страната. Keyence, значително неосезаем колос в региона на промишлената автоматизация, е втората по величина листната японска компания с пазарна оценка 111 милиарда $. От 2017 година Uniqlo вгражда във всички свои облекла дребни идентификационни етикети, позволяващи автоматизирано сканиране на касите.

Компанията разчита на автоматизацията също по този начин и за бизнес интервенциите и веригата за доставки. През 2019 година тя се сплоти с японската Mujin и френската Exotec Solutions, и двете дребни компании за роботика, за автоматизиране на работата в своите хранилища. През 2018 година тя към този момент беше обединила напъните си с Daifuku, по-голяма компания за автоматизация, което ѝ оказа помощ да понижи работната мощ в склад в Токио с 90%.
Реклама
Спестяванията към този момент не са единствено бонус за финансовия доклад на компанията. Uniqlo увеличи заплатите за някои чиновници с до 40% през март в опит да направи корпоративните хонорари сравними с тези на сходни компании в интернационален проект, с цел да може да се конкурира за гении, и в бъдеще ще дефинира заплащането въз основата на международните стандарти. Спестяванията от автоматизация ще станат нужда, в случай че компанията желае да избегне намаляването на маржовете на облагата си, с цел да усили заплатите на личния състав.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Златното леке на времето 22 януари 2023, 16:35 Вълна от върнати покупки удря електронната търговия 9 септември 2022, 06:09 Новата мода в бизнес модела на Inditex 22 януари 2021, 10:00 Модните търговски вериги се стремят да ръководят запасите си 26 април 2020, 15:15

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР