Миналия месец Вашингтон беше разтърсен от новината, че САЩ разполагат

...
Миналия месец Вашингтон беше разтърсен от новината, че САЩ разполагат
Коментари Харесай

Бивш генерален секретар на НАТО: Военната заплаха в Космоса е реална и нараства

М иналия месец Вашингтон беше разтресен от новината, че Съединени американски щати разполагат с разследваща информация за съветски опити за разполагане на нуклеарни мощности в Космоса. Лидерите в Конгреса и администрацията на президента Джо Байдън побързаха да смекчат настъпилата суматоха, като ясно обявиха, че няма непосредствена заплаха за Съединени американски щати или техните съдружници. Това напомня Андерс Фог Расмусен, представен от Politico.

Расмусен е създател и ръководител на Rasmussen Global и сега работи безплатно с кабинета на украинския президент по въпросите за сигурността. Той е някогашен общоприет секретар на НАТО (2009-2014) и някогашен министър-председател на Дания (2001-2009).  

Военната опасност в Космоса е действителна и нараства . Освен това, както демонстрира спорът в Украйна, актуалната война съвсем напълно зависи от галактическите благоприятни условия, като силите и на двете страни разчитат на спътници за връзка, информираност за обстановката и ориентиране на вражеските позиции, предизвестява Андерс Фог Расмусен. 

Тази засилена военна взаимозависимост от Космоса носи със себе си нови закани и провокации, показва Расмусен за Politico.  

За никого не е загадка, че Русия и Китай влагат обилни средства в галактически качества. И двете страни са направили добре оповестени проби на противоспътникови ракети, а за Русия е известно, че разполага с наземни лазерни оръжия, предопределени да заслепяват сателитни датчици. Москва даже недвусмислено съобщи, че счита западните търговски спътници за законни цели във всеки предстоящ спор, написа създателят.  

Разработването на нуклеарни противоспътникови оръжия в галактическото пространство обаче би означавало забележителна ескалация - и би било също по този начин директно нарушаване на Договора за галактическото пространство от 1967 година, който не разрешава " всевъзможни обекти, носещи нуклеарни оръжия или други типове оръжия за всеобщо заличаване " в орбита, добавя той.  

Освен това, защото Космосът става все по-голям за воденето на война, съществува спомагателна заплаха страните, които не разполагат със комплицирани галактически качества - като Иран - да се опитат да изравнят силите си в предстоящ спор, като изстрелят наземни ракети за поразяване на цели в Космоса. В подобен случай спътниците в най-близките до Земята орбити биха били изключително уязвими. И това не е всичко. Враждебен участник може също по този начин да се опита да унищожи няколко спътника в ниски земни орбити, с цел да сътвори рисков облак от парчета. Подобен ход би довел до извеждане от строя на други спътници, което би навредило освен на военните качества, само че и би заплашило всички световни услуги, които разчитат на сателитна връзка, счита Расмусен.  

Ето за какво западните политици би трябвало незабавно да се приспособяват към тези нови закани. 

Първо, би трябвало ясно да сигнализираме на Русия за последствията от ескалация в Космоса. Ако оставим галактическото пространство като сива зона, това единствено ще насърчи нашите съперници да ни тестват, рискувайки да създадат неверна преценка. НАТО направи значима стъпка в това отношение през 2021 година, когато водачите се споразумяха, че клаузата за групова защита по член 5 може да бъде задействана при " офанзиви към, от или в границите на Космоса " , споделя някогашният общоприет секретар на НАТО.  

Следващата стъпка би трябвало да бъде предприемането на отбранителни ограничения, както и в други области, което да алармира за нашата решителност да поддържаме стабилността в Космоса. 

OPINION: Politicians must not ignore security threats in space.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope)
Второ, галактическото пространство би трябвало да се третира като сериозна инфраструктура. Дейностите и качествата в Космоса са от значително значение за националната ни сигурност, както и за нашите стопански системи и всекидневие, заради което военните стратези би трябвало да работят в по-тясно съдействие с регулаторните органи и галактическите организации. Космосът е деликатна екосистема и всяка военна ескалация би имала тежки последствия за всички други действия, които разчитат на сателитни връзки. 

И най-после, би трябвало да разберем, че заканите за човешката активност в Космоса произтичат освен от злонамерени страни, само че и от всевъзможни дейности, които безпричинно усилват риска от галактически боклуци. НАСА признава това, като показва орбиталните боклуци като " опасност номер едно за галактическите кораби, спътниците и астронавтите " . Тази заплаха още веднъж бе подчертана предишния месец, когато американски проучвателен сателит едвам избегна съветски сателит за електронно и сигнално разузнаване в ниската околоземна орбита, безапелационен е някогашният общоприет секретар на НАТО. 

През идващите години, когато броят на обектите, които изпращаме в Космоса, се усилва експоненциално, рискът от такива конфликти ще нарасне неимоверно, споделя той. 

През 2018 година в Космоса имаше към 2000 дейни спътника. Този брой се е нараснал повече от три пъти, а до края на десетилетието може да има 100 000 или повече дейни спътника. Този растеж се дължи на изстрелването на мегаконстелации от търговски спътници от компании като SpaceX или Amazon. А бързането да се насели Космоса с толкоз доста спътници за толкоз къс интервал от време носи съществени опасности, които към момента не са прегледани по подобаващ метод, счита създателят.  

И до през днешния ден нямаме ясно схващане за това какъв брой са прекалено много о обекти в Космоса. Когато преглеждат цялостната оценка на заканите, политиците би трябвало да схванат следствията и ръководството на това, което се извежда в орбита - освен евентуалната опасност от нови антисателитни оръжия. Не би трябвало да одобряваме, че слагането на повече спътници безусловно прави орбитата по-устойчива на офанзиви. Напротив, това може да я направи по-крехка, като я направи уязвима за поредност от каскадни конфликти, които могат да бъдат провокирани от офанзива. 

Често се споделя, че Космосът е идната геополитическа граница. Реалността обаче е, че той към този момент е основна област за стратегическата конкуренция сред страните. Непосредственият възторг във Вашингтон по отношение на евентуалните нови съветски качества може и да е отминал, само че фокусът върху заканите в Космоса не би трябвало да е, счита Андерс Фог Расмусен.   

Твърде дълго време Космосът съществуваше в периферията на нашето политическо схващане. Предвид централната роля, която дейностите в нашите орбити играят за нашите стопански системи, общества и сигурност, това би трябвало да се промени - незабавно, безапелационен е той.  

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР