Миналия месец разузнаването на Дания също предупреди за увеличена терористична

...
Миналия месец разузнаването на Дания също предупреди за увеличена терористична
Коментари Харесай

Разузнавателни служби предупредиха за повишена терористична опасност в Европа

Миналия месец разузнаването на Дания също предизвести за увеличена терористична заплаха.

Сред осуетените актове на принуждение е имало проект за набези с хладно оръжие против случайни хора и подготовка за атакуване против съответни здания и събития, се споделя в годишния отчет на СОРС за 2023 година, без да се навлиза в детайлности.

" Имаше две активиращи (нападенията) събития - унищожаването на копия на Корана в Нидерландия и други европейски страни и спорът сред Израел и " Хамас ", отбелязва нидерландската разследваща работа.

" И двете могат да бъдат причина джихадистите и други радикални мюсюлмани да употребяват принуждение в страната ", написа службата в годишния си отчет за 2023 година Въпреки спада в броя на нападенията от джихадисти от 2017 година насам, службата предизвестява за възобновление на джихадизма и увеличение на опасността заради по този начин наречено активиращо събитие. Според отчета на организацията тъкмо това се е случило през 2023 година " " Ислямска страна " и Ал Кайда се пробваха да употребяват обстановката в своя изгода с многократни апели към поддръжниците си да извършат набези на Запад ", написа в отчета, за който оповестява и Националната осведомителна организация на Нидерландия АНП.

Ройтерс напомня, че през август Швеция е повишила степента на терористична опасност в страната до второто си по съвестност равнище след изгарянето на копия на Корана и други дейности на територията на страната, ориентирани против свещената ислямска книга, разгневили мюсюлманите и провокирали закани от страна на джихадисти.

През октомври двама последователи на шведския народен тим по футбол бяха простреляни в белгийската столица Брюксел, където бяха пристигнали за мача от европейските квалификации сред Белгия и Швеция, преустановен след първото полувреме поради нещастието при резултат 1:1. Предполагаемият причинител на закононарушението се разгласи за член на джихадистката формация " Ислямска страна ".

Също през октомври 20-годишен мъж умъртви с нож преподавател и рани тежко още двама души при нахлуване в учебно заведение в северния френски град Арас. Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди този акт като " безчовечен ислямистки тероризъм ", показва Ройтерс.

Протестиращият Салван Момика се готви да изгори копие на Корана пред постройката на посолството на Ирак в шведската столица Стокхолм, 20 юли 2023 година
Снимка: ТТ посредством АП/Oscar Olsson/БТА

На 7 октомври " Хамас " извърши изненадващо кърваво нахлуване против израелска територия, при което по данни на Израел бяха убити близо 1200 души, множеството от които цивилни, а към 250 заложници бяха отведени в линията Газа. Броят на починалите в крайбрежната територия палестинци при последвалото нахлуване на Израел към този момент е надхвърлил 34 000 съгласно последните информации на здравното министерство на " Хамас ".

Разузнавателната работа на Нидерландия не прецизира какъв брой от джихадитските набези през 2023 година са осъществени след 7 октомври. Службата по антитероризъм на Нидерландия през декември разгласи четвърта степен ( " основна " ) на опасност от тероризъм по петстепенната си канара за първи път от 2019 година, поради войната в Газа, отбелязва Ройтерс.

Конкретно в Нидерландия в последно време имаше няколко вандалски прояви, свързани с опозоряване на Корана. През август водачът на придвижването " ПЕГИДА " ( " Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада " ) Едвин Вагенсфелд скъса Корана пред турското посолство в Хага, а през януари се опита да възпламени свещената книга на мюсюлманите в центъра на Арнем, напомня АНП.

След дейностите на Вагенсфелд кметът на Арнем Ахмед Маркуш се застъпи за възбрана на изгарянето на Корана, само че съгласно държавното управление няма смисъл от такава мярка. Унищожаване на Корана се случва постоянно и в скандинавските страни - Дания и Швеция.

Конфликтът в линията Газа сред Израел и " Хамас " и поредицата от демонстративни изгаряния на Корана в Дания предходната година са съдействали за утежняване на обстановката със сигурността, заяви на 21 март датската Служба за сигурност и разузнаване, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Службата поддържа степен на равнището на опасност 4, второто най-високо по скалата ѝ от 1 до 5, само че предизвестява, че рисковете в границите на това равнище са се нараснали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР