Миналата година Шей Рос и нейните съученици в Блумингтън, Минесота,

...
Миналата година Шей Рос и нейните съученици в Блумингтън, Минесота,
Коментари Харесай

Литературна цензура: Книги с LGBTQ тематика може да бъдат забранени в някои части на САЩ

Миналата година Шей Рос и нейните съученици в Блумингтън, Минесота, сполучливо убеждават своето учебно заведение да не не разрешава избрани книги, отдадени на сексуалността, пола и расата. Сега законодателите от щата се стремят да наложат сходни забрани във всички училища под тяхна юрисдикция.
Литературата е нещо като бягство. Особено когато бях в шести клас, четенето на книги, изключително книги с ЛГБТ+ герои беше метод да се усещам забелязана и показана по метод, по който не се смятах в всекидневието си.
Шей Рос, ученичка

Ако възбраната бъде призната, Минесота ще се причисли към дребното щати, които се стремят да лимитират достъпа на децата до спорни книги. Тази година законодатели от повече от 15 други щата също са внесли законопроекти за налагане на строги наказания на библиотеки или библиотекари, които дават неразрешени книги. Консервативни родители и деятели настояват, че литературата е твърде откровена или несъответствуваща, изключително за по-малките читатели. Критиците на законодателството твърдят, че учебните заведения би трябвало да се съсредоточат върху главните умения за четене.
47% от нашите третокласници не могат да четат добре. Всяка книга би трябвало да е неразрешена за дете, което не умее да чете.
Патриша Мюлер, член на републиканците от щата Остин

Рос обаче споделя, че историите за разнородни герои и тематики са от решаващо значение за построяването на връзката на младежите с книгите.
Ако се опитваме да отгледаме млади възрастни, които ще са част от нашето общество и те не могат да научат за неща като расизъм и полово посягане, това не ги пази. Това им вреди в дълготраен проект, тъй като имат по-малко информация за действителния свят.
Шей Рос, ученичка

Минесота е един от няколкото щата с демократични възгледи, в които законодателите се борят да запазят в програмата така наречените неразрешени книги. Други такива щати са Мериленд и Илинойс. По данни на Американската библиотечна асоциация през 2023 година над 4200 творби в учебните и публичните библиотеки са били обект на възбрана. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР