Миналата година най-голямата соларна ферма в Европа бе открита в

...
Миналата година най-голямата соларна ферма в Европа бе открита в
Коментари Харесай

Гърция вече няма нужда да внася ток от България

Миналата година най-голямата слънчева плантация в Европа бе открита в Гърция край северния град Козани, захранвайки 75 000 семейства с ток.

Това е най-голямата система от подобен вид в Европа.

Премиерът Мицотакис даде обещание да форсира издаването на разрешителни за проекти за възобновима енергия , до момента в който страната се стреми да се откаже от замърсяващите и скъпоструващи вносни изкопаеми горива.

Думите му несъмнено не са положителни за българската енергетика.

Гърция има за цел съвсем да удвои инсталирания си потенциал от възобновими източници до към 19 гигавата до 2030 г. 

В Атина са си сложили за цел да трансфорат страната в енергиен фактор, до момента в който в София към момента се приготвят тактики и проекти.

ългарската енергетика очевидно губи пазарен дял в района. И тук не става дума единствено за сигналната лампа, която светна през януари с рекордния импорт на ток. Липсата на качествени промени в бранша и избирането на политическия комфорт пред далновидността в дълготраен проект доведоха до понижена конкурентоспособност и още по-сложна вероятност за бъдещето.

Налице са задоволително на брой аргументи в идващите години България да продължи да губи позициите в района, а заради интегрирания европейски пазар - другите страни да вземат забележителен дял даже в нейния вътрешния пазар на електрическа енергия.

Може би най-хубавият противопоставен образец за развиване е Гърция, която дълги години зависеше от България за доставките на електрическа енергия, само че направи по този начин, че да преобърне наклонността, съобщи " Капитал ". Днес Гърция е в развой на осъществяване на задачите си за 82% дял на ВЕИ при производството си на електрическа енергия през 2030 година, в композиция с голям брой газови, мрежови и геостратегически планове с трети страни, част от които към този момент работят.

В същото време българското обмисляне тъне в неяснота и се разчита на остарели и нерентабилни въглищни централи, които още от в този момент съвсем не работят. 

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР