Микроскопският анализ на дървесината показва, че скандинавците в Гренландия са

...
Микроскопският анализ на дървесината показва, че скандинавците в Гренландия са
Коментари Харесай

Още доказателства показват, че викингите са били в Америка много преди Колумб

Микроскопският разбор на дървесината демонстрира, че скандинавците в Гренландия са употребявали дървен материал, пристигнал от Северна Америка преди повече от 700 години. Изследването дава следващото доказателство, че викингските мореплаватели са контактували с източния бряг на Северна Америка доста преди Христофор Колумб да " открие Новия свят " през 1492 година

Археологът Лизабет Гурмундсдотир от Исландския университет изследва дървесината от пет скандинавски обекта в Западна Гренландия, които са били населявани сред 1000 и 1400 година от н.е. Докато преглежда клетъчната конструкция на дървесината, Гудмундсдотир вижда, че част от дървесината произлиза от дървета, които не са локални за Гренландия или даже за Северна Европа, като да вземем за пример Банксов бор (Pinus banksiana), който се среща на изток от Скалистите планини в Канада.

" Тези открития акцентират обстоятелството, че гленландските скандинавци са имали средствата, знанията и подобаващите плавателни съдове, с цел да прекосят пролива Дейвис до източния бряг на Северна Америка, най-малко до XIV век. По този метод пътуванията от Гренландия до Северна Америка са се осъществявали през целия интервал на заселване на скандинавците в Гренландия, а скандинавците са добивали запаси от Северна Америка от много по-голям интервал от време, в сравнение с се смяташе до момента ", заключава проучването.

Някои от пробите от феодален дървен материал, оценени в новото изследване. Снимка: L Guðmundsdóttir

Със своя арктически климат и необичаен ландшафт Гренландия не изобилства от запаси, нужни за процъфтяваща средновековна просвета. Според норвежки текст от XIII в., наименуван Konungsskuggsjá, " всичко, което е належащо за възстановяване на земята, би трябвало да бъде закупено в чужбина, както желязото, по този начин и всичкия дървен материал, употребен за градеж на къщи ".

Историческите данни от дълго време допускат, че средновековното гренландско скандинавско общество (985-1450 г.) е внасяло дървен материал от Америка, само че това е едно от първите научни доказателства в поддръжка на изказванието. Това най-ново проучване на дървения материал допуска, че тези епични пътувания може би са били стимулирани от желанието за рандеман на запаси.

Това обаче не е първото доказателство, че викингите са пътували до Америка или са имали контакт с нея преди Колумб. Норвежките саги, като „ Сага за гренландците “ (Grænlendinga saga) и „ Сага за Ерик Червения “ (Eiríks saga rauða) да вземем за пример разказват пътувания сред Гренландия и източния бряг на Северна Америка още през 1000 година от н.е.

Има солидни доказателства в поддръжка на тази концепция. В текстове от Италия от XIV в. написа, че скандинавците са осъществили директен контакт с място, наречено Маркланд, за което се счита, че е част от крайбрежието на Лабрадор в Канада.

Що се отнася до неопровержимите доказателства за северноамерикански селища, през 60-те години на предишния век археолози разкопават викингско село на остров Нюфаундленд, което датира отпреди към 1000 години. Известно като L'Anse aux Meadows, то се счита за най-ранното доказателство за европейско наличие в Северна Америка. Съжаляваме, Колумб.

Изследването е оповестено в списание Antiquity.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР