Миколас Алекна от Литва постави нов световен рекорд в хвърлянето

...
Миколас Алекна от Литва постави нов световен рекорд в хвърлянето
Коментари Харесай

Какво постижение - падна най-старият рекорд в леката атлетика

Миколас Алекна от Литва сложи нов международен връх в хвърлянето на диск на съревнование в Рамона в Съединени американски щати. Новото достижение на 21-годишния Алекна е 74,35 метра.

До момента в тази дисциплинираност в мъжката лека атлетика стоеше най-старият връх въобще. Той беше владеене Юрген Шулт от Германия, подложен през 1986-а година и беше с резултат от 74,08 метра.

Алекна завоюва сребърен орден на Световното състезание в Юджийн (САЩ) през 2022-а година, а година по-късно в Будапеща стигна до бронзовия орден. Сега обаче освен завоюва влиятелното съревнование в щата Оклахома, само че и даде поръчка за положително показване на идните Олимпийски игри в Париж това лято.

Николас е наследник на двукратния олимпийски първенец на диск Виргилиус Алекна, а неговият брат Матинас също се състезава в мятането на диск.

Рекордът на литовеца бе част от шест следващи опита от над 70 метра. Още при първия си опит той прати уреда на 72,21 метра. Това усъвършенства неговото най-хубаво достижение досега, което беше 71,39 метра и го изкачи до номер 10 в международния лист за всички времена. Но все пак Алекна изглеждаше отчаян.

Последва третия опит и измерени 72,89 метра. При петия опит дискът падна на 74,35 м – в началото измерено като 74,41 м, само че по-късно поправено. 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР